Magproblem



Platt mage är väl vad de flesta eftersträvar.. men

H
undratusentals svenskar lider av någon form av tarmproblem i perioder, eller kroniskt. För många är tarmbesvären besvärande, för andra något som försämrar livskvaliteten och i vissa fall rentav styr deras liv.

De vanligaste magproblemen och hur vi blir av med dem

Glutenintolerans

Glutenintolerans, eller celiaki, innebär att man är allergisk mot proteinet gluten som finns i råg, vete och korn (havre verkar dock vara okej att äta). Glutenet skadar då tarmens slemhinna och orsakar symtom som diarré, gaser i magen och bullrande mage. Undvik helt enkelt produkter som innehåller gluten, dvs. håll dig undan bröd, flingor, pasta som makaroner och spaghetti gjort på vete, mannagryn och andra produkter som till exempel gröt som baseras på glutenhaltigt spannmål.

Det kan ta lång tid innan din kost ger effekt så ha tålamod. Bra och nyttiga livsmedel som kan fungera som ersättare är ris, majs, bovete, hirs och potatis.

IBS (Irritable Bowel Syndrome)

IBS, irriterat tjocktarm (eller annan tarm) är mycket vanligt och innebär magsmärtor, diarré och/eller att man blir hård i magen. Ofta uppstår symtomen i samband med att man stressar, eller att man måste springa på toaletten direkt efter att man ätit. Andra symtom inkluderar att man känner sig orolig eller ängslig utan synbar anledning, att magen känns uppblåst och att man är illamående.

Det blir också ofta en ond cirkel om man lider av IBS, eftersom det är stressigt, inte minst i sociala situationer, att behöva ha nära till en toalett hela tiden. Besvären kan vara kortvariga, men de kan också vara i månader eller år.

För att behandla sina besvär bör man äta nyttigt, dricka mycket vatten, undvika stress så mycket det går, och träna regelbundet. Det är ofta väldigt frustrerande att få denna diagnos då den är diffus och vården inte kan erbjuda mycket till hjälp.  

Magkatarr

Magkatarr är ett samlingsnamn för flera olika typer av magbesvär. Magkatarr utlöses av massor av olika orsaker som stress, fet mat, stekt mat, läkemedel, starka kryddor, alkohol eller att man ätit på oregelbundna tider.

Symtomen varierar, men vanliga besvär som faller under begreppet magkatarr är: rapningar, sura uppstötningar, illamående, att det suger i magen eller att man känner sig tidigt mätt och smärtor eller obehag i den övre delen av magen.

Det är väldigt individuellt vad som orsakar magkatarr och du bör därför se till att försöka komma underfund med vad som kan vara felet i just din livsföring eller diet. Det finns också receptfria syreneutraliserande läkemedel som kan hjälpa i kortare perioder, som främst hjälper mot halsbrännan. Kom ihåg att alltid uppsöka läkare om problemen förändras eller förvärras.

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att man är överkänslig, men inte allergisk, mot mjölksocker som finns i mjölk och mjölkprodukter. De vanligaste symptomen är att man får ont eller blir lös i magen eller att det bildas gaser. Större delen av världens befolkning är mer eller mindre laktosintoleranta. Vi här i norden har dock utvecklat en bättre laktostolerans.

Bota din laktosintolerans genom att helt enkelt undvika mjölkprodukter!

Candidainfektion

Candidiasis orsakas av flertalet olika svampar och finns naturligt i tarmkanalen. Vårt immunförsvar och goda bakterier håller dem i schack. Men om tarmfloran på något vis störs kan det uppstå en infektion.

Symptom inkluderar dålig matsmältning, halsbränna, urinvägsinfektioner, trötthet och stort godissug, etc.

Candidiasis framkallas av en förändring i hormonbalansen, till exempel efter att man ätit mediciner, p-piller eller mycket sötsaker.

För att undvika candidiasis rekommenderas probiotika och en bra kost, som fullkornsprodukter, frukt och grönt.


Tips!

Många som har problem med upplåstkänsla i magen mår ofta mycket bättre av att äta lågkolhydratskost. Man får testa sej fram helst enkelt. Orsaker till magproblem med magen kan ha så många orsaker. Ibland kan det räcka att man äter en bra balans mellan protein,kolhydrater och fett i sina måltider.


Julig Lax med kanel och mandel

Ni förstår säkert att jag är en lax älskar då var och vartannat innehåller just lax. Men det är ju såå gott med!!=)

Ingredienser

4 port

600 g skinn och benfri laxfilé
1 purjolök
2 fänkål
3 msk Arla smör-&rapsolja vitlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk malen kanel
1 dl flagad mandel

Apelsindressing:
2 dl matyoghurt
rivet skal av 1/2 apelsin
2 tsk flytande honung
2 krm salt

Gör så här

Sätt ugnen på 225°. Skär purjolök och fänkål i skivor. Lägg dem och laxen i en långpanna. Häll över smör-&rapsolja, salta och peppra. Strö kanel och mandel över laxen. Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Blanda ihop dressingen. Servera lax och grönsaker med klyftpotatis, dressing och apelsinbitar.


Magisk kväll!!



* Never give up something you can't  go a day without  thinking about *

Snabb och enkel kyckling wok

Detta behöver du:

3-4 kycklingfileer
1 påse wokgrönsaker
1 lime
2 bitar ingefära
1 burk cocosmjölk
kycklingfond
chiliflagor eller hackad färsk chili
salt och peppar

Dela kycklingen i mindre bitar och bryn dem fint, salta och peppra.

Skiva ingefäran tunt.

Tillsätt grönsakerna och ingefäran. Häll på cocosmjölken och kycklingfonden samt chilin. Avsluta med att riva lite limeskal över och pressa ner saften från limen i grytan. Låt koka 5-10 min tills kycklingen är klar.

Servera med ris/nudlar eller en färsk grönsallad beroende på tycke och smak.  

Att strö lite rostade cashewnötter över brukar vara väldigt gott också:)




Nöt och fruktbollar



Jag gör dem bara på känn men mitt grundrecept är ungefär detta.

Ungefär 1 näve cashewnötter ca 100 g skållad och skalad mandel
1 dl aprikoser (torkade)
ca 5-6 torkade fikon
1 msk pressad citron
ev 1 msk socker
1-2 äggvitor
Kokos att rulla bollarna i.

Börja med att mala/mixa nötterna. Blanda sedan i fikon och aprikoser. Och sist äggvita, citron och ev fruktsocker. Kör till en jämn massa. Rulla till bollar och rulla i kokos. Låt stå kallt minst 1 timme. Förvara i kylskåp.
(sen kan man såklart laborera hur man vill, som jag gjort ovan, ex med kanel, kardemumma, honung, hasselnötter, valnötter, mörk choklad osv)

Julgodis tips för er som är sugna på att slänga ihop lite hembakt till jul

Goda och och enkla tryfflar. Vill man inte ha glögg kan man ersätta glöggen med t ex Baileys, likör, saffran, vaniljsocker, kanel osv.


ca 20 tryfflar

  • 3 msk vispgrädde
  • 150 g mörk choklad 70%
  • 1 msk flytande honung
  • 20 g osaltat smör
  • 2 msk glögg
  • ½ tsk kanel
Koka upp grädde, kanel och honung. Värm choklad och smör i micron, ca 1 minut, tills smöret smält. Häll grädden över chokladen och tillsätt glöggen. Rör tills smeten är blank och jämn. Låt svalna och stelna i rumstemperatur i ca 2 timmar. Forma runda kulor av smeten och rulla de ev. i kakao, kokos el. hackad choklad. Förvara tryffeln i kylen.

Lite blandade egna kvällstankar...

Kroppen är en helt fantastisk maskin egentligen, och man ska även veta att den är väldigt förlåtande och ger oss många chanser att ta hand om den. Det är aldrig försent att ändra sina vanor till de bättre.  Det handlar om att hur du sköter kroppen i det stora hela, det är det som ger resultat, inte vad du gör någon dag då och då.  Det finns ett bra utryckt " hellre dricka vin i gott sällskap än att sitta och äta en morot i ensamhet" och jag tycker det stämmer väldigt bra. Ibland kan i tänkandet att leva sunt bli motsatt effekt och det blir mer "osunt" för kroppen att ständigt ha ett kontrollbehov på vad man stoppar i sej, jaga efter rätt råvara för måltiden, undvika vissa sociala sammanhang osv istället för att bara äta av det som bjuds men att ta lite istället. Jag säger det ur egen erfarenhet för kroppen ligger i en ständig stress när mat och träning nästan blir livet och inte en del av det. Precis som kroppen behöver vila behöver även vår hjärna koppla bort och vila. Det gäller ju så klart inte bara mat och träning utan jobb och måsten mm. Men återigen handlar det om den där balansen, lagom av allt.  Jag har på senare lagt om min träning väldigt mycket. Jag ser till att dagligen röra på mej på ett eller annat sätt, ser till att köra några dagar i veckan med styrketräning, något riktigt hårt konditions pass i veckan samt en hel del lågintensivt i form av promenader eller crosstrainer som är min favotitmaskin i alla lägen. Skonsam, mjukar upp hela kroppen och sätter i gång cirkulation samt förbränner jäkligt bra. MEN jag får heller inte någon panik som det någon gång inte blir som jag planerat med min träning eller att den uteblir någon dag som jag kände förr. Däremot blir jag trött och seg och känner att jag inte mår bra av att inte röra på mej om det skulle inträffa. Dessutom är jag  heller inte alls så kontrollerande av maten jag äter som jag var tidigare, men äter bara mat som jag känner min kropp mår väl av och inte för att vara någon annan till lags. Men jag tror på ett tänk att lite av varje i små mängder är bäst så länge det inte är något man inte tål så klart.  Det  enda jag har svårt att äta är tillsatt socker då jag genom mina års läsande och lärande vet hur dåligt det är för kroppen och något som vi faktiskt inte ens behöver men som tyvärr finns i så mycket  produkter idag. Socker påverkar  bla vårat åldrande, vårat immunförsvar samt sätter stopp för våran fettförbränning. Lite "arbetsskadad" blir man nog.
Mat är ju faktiskt egentligen vårt bränsle, men det är ju också något som  har en stor social betydelse.

Ett tips bara. För att slippa stressen i vardagen med att hinna med och laga och äta bra mellan mål eller måltider tex så se till att PLANERA och se till att ha bra mellanmål tillhands när hunger eller suget kommer till och blodsockret sjunker. Det finns väldigt mycket enkla och bra alternativ. Allt handlar om vilja.  Glöm inte att du blir vad du tänker, det är några väl valda ord. Sätt upp mål, om det så handlar om idag, imorn eller julafton eller efter nyår. Men skjut inte upp det för långt då det är lätt att varje dag säga; jag börjar i morgon i stället. Din kropp är värd att behandlas med respekt och det är du med. Behandla dej själv så som du skulle behandla den allra käraste person. Har du dålig koll på va det gäller kosten vad som är bra och mindre bra så ta hjälp av någon du känner tillit och förtroende för som bär med sej kunskap och fråga, visa intresse! 

Den som inte anser sig ha tid till fysisk aktivitet får så småningom lägga tid på sjuktid tänk på det!


Det var lite tankar som fanns ikväll som jag gärna vill dela med mej av då jag vet vilket problem detta är för många och det är ingen som behöver känna sej ensam om problemen. Desto mer man pratar om saker desto bättre tror jag många mår också :)

Nu är det adventsmys här hemma och äntligen är klementinerna här igen.. bland det bästa med vintertiden så naggande goda;) 

Ha en fortsatt väldigt trevlig kväll!! / Lena 

Hey och gokväll!!

Fastnat och har hittat en diet som jag tycker låter sund. Isoditen då man äter enligt tallriksmodellen i en bra balans på kolhydrater fett och protein. Kolhydraterna är baserade GI - tänk, alltså långsamma bra kolhydrater, bra fetter och glutenfria recept. =)

kolla in. www.isodieten.se


Mellanmålsmuffins enligt ISOdieten

60gram proteinpulver
200gram banan
2 äggvitor
2matskedar kakao
40gram hackade hasselnötter


Sätt ugnen på 175grader. Mosa ihop proteinpulver, banan, äggvitor och kakao till en smet, tillsätt vatten vid behov. Häll i hasselnötterna och blanda. Fyll 5-6st muffinsformar och grädda i ugnen cirka 5min.

Perfekta som mellanmål!

Må bra kaka (Sockerfri, laktosfri)

1 dl rapsolja
4 äggvitor
1 dl russin
1 dl hackade dadlar
1 dl hackade fikon
1,5 dl durumvetemjöl
4 msk kakao
1/2 tsk havssalt
50 g mörk choklad (minst 70 % kakao och sockerfri)
Kokosflingor till formen

(Byt durumvetemjöl mot glutenfritt mjöl eller bovetemjöl för att få ett glutenfritt alternativ. Laktosfri keso passar perfekt som tillbehör för laktosintoleranta. Tänk även på att använda mjölkfri choklad för att få en laktosfria variant)

Sätt ugnen på 175 grader. Olja in en form med löstagbar kant och bröa den med kokosflingor. (kokosfett är ett fett som kroppen inte tar upp lika bra, så det är okej i lagom mängd) Blanda ihop äggvitor, durumvetemjöl, kakao och havssalt och vispa väl. Krossa eller smält mörk choklad och blanda med russin, dadlar och fikon. Rör ihop smeterna och häll i formen. Grädda ca: 20 minuter eller tills kakan är genomtorr. Prova gärna med en teststicka. När smeten inte längre fastnar på stickan är kakan klar. Servera med keso och färska bär.

 


Myter om mat!

 

Att hoppa över frukosten hjälper dig att gå ner i vikt

Falskt
Frukosten är ett av dagens viktigaste mål och ger energi och återställer blodsockernivån efter natten, så det är mer troligt att du lägger på dig kilon om du inte äter när du precis har stigit upp, för risken finns att du går och småäter på kakor och annat när du så småningom blir sugen. Dessutom är det så att matsmältningen i sig själv förbränner kalorier. Att börja dagen på tom mage kan även leda till huvudvärk och dåligt humör. Undersökningar ha också visat att barn som går till skolan utan frukost presterar sämre på lektionerna. Därför är en stor nyttig frukost ett måste för dig som vill gå ner i vikt.

Du sätter igång hela kroppens funktioner när du äter, så äter du frukost, vilket brukar förefalla på morgonkvisten, så sätter du igång kroppens förbränning tidigt.

Hoppar du över frukosten för att du inte tycker om att äta tidigt kan du börja dagen med ett glas ljummet citronvatten och en promenad, det får igång din aptit.

Ju mindre jag äter desto fortare går jag ner i vikt

Falskt
Vid ett för litet energiintag går kroppen in på svält för att lagra allt som vi stoppar i oss, det i sin tur gör att vi går upp eller står stilla vikt.

Du blir dessutom trött och nedstämd av för lite mat och det kan resultera i att du äter mat med socker för att bli pigg snabbt och det är inte nyttigt för sin kropp

Du ska äta ett rejält mål om dagen istället för flera mindre, speciellt om du gå ner i vikt

Falskt
Vanligtvis inte, eftersom den mängden behöver vara riktigt stor för att täcka behovet av energi (kalorier) och näringsämnen. Om man äter hela sitt dagsbehov vid ett enda tillfälle per dag, betyder det istället att man går upp i vikt. Våra kroppar behöver en jämn tillförsel av energi för att orka hela dagen. Du ska äta frukost, lunch, middag och däremellan två mellanmål. Enkelt uttryckt tänk på att hålla igång förbränningen och en jämn blodsockernivå.

Kaffe ökar fettförbränningen

Sant
Men inte i så stor mängd att det kan avläsas på badrums vågen. Kaffe innehåller också koffein som kan vara skadligt i stora mängder. En normal kopp kaffe innehåller 50-80 mg koffein. Ett intag av 50-200 mg koffein motverkar trötthet, medan en dos på 200-500 mg kan ge huvudvärk, nervositet och sömnbesvär.

Drick kaffe för att det är gott. Ska du bränna fett, ut och rör på dig och ät bättre. Dden minimala effekten kaffe/kofein ger på förbränningen är det inte värt att hålla koll på i cykler. Koffein gör att du i regel orkar mer och då kan du träna hårdare i vissa fall men för att verkligen förbränna ät bra med proteiner och kolhydrater och sedan kör du ett träningspass.

Dricker du mycket kaffe välj espresso som är snällare mot magen då det innehåller mindre syra och koffein för att bönorna har rostats vid en högre temperatur.
 
Vi bör inte äta efter klockan 18 om vi vill gå ner i vikt eftersom allt vi äter och stoppar i oss lagras som fett i kroppen.

Falskt
Det är inte någon större skillnad på ämnes- omsättningen just då jämfört med på dagen, den sjunker visserligen när natten närmar sig men det är inte så att kroppen stänger av efter klockan sex. Du kan absolut äta senare på kvällen – framförallt om du har motionerat. Det är summan av allt du äter under dagen och allt du förbränner som avgör om du ökar, minskar eller håller vikten. Däremot har det stor betydelse hur du fördelar matintaget över dagen. Om du hoppar över måltider eller äter mycket snålt under dagen är risken stor att du är rejält hungrig/sugen och ”överäter” på kvällen.

Ät jämnt och utspritt och försök att inta den större måltiden på dagen istället för på kvällen då du automatiskt rör på dig mer och din förbränning är högre. Fråga dig själv hur du lever idag, vilka tider gäller för dig? Alla är vi olika och självklart ska du inte strunta i middagen bara för att du brukar äta den klockan åtta. Men försök att inte äta middagsmålet för nära läggdags då det kan störa din sömn när kroppen vill smälta maten

Om man äter sent på kvällen förvandlas maten direkt till fett

Falskt
När på dygnet du äter inverkar inte på vad som händer med kalorierna. Om du äter ditt huvudmål sent på kvällen men inte fått i dig ett överskott av kalorier under dagen finns det inget som gör att det du äter sätter sig runt midjan lättare än om du äter samma mängd mat klockan 18.00. Däremot kan sena måltider ge dig magbesvär och halsbränna, som gör att du inte kan sova.

Man blir tjock av potatis

Falskt
Potatis är ett bra baslivsmedel som ger kroppen både mättnadskänsla, vitaminer och mineraler. Enligt GI –tabellen har potatisen ett lite högre värde än till exempel pasta. Men för att de ska höja blodsockret till alltför höga nivåer krävs det att du äter ett helt berg.

Tänk på att äta potatisen så rent som möjligt, det vill säga utan feta och sockriga såser. Låt alla goda vitaminer vara kvar genom att inte koka för länge, vår fina, svenska potatis är supergod som den är.

Man blir fet av lightprodukter

Falskt
Lightprodukterna i sig gör dig inte tjockare utan det beror snarare på mängden du äter. För att en produkt skall få kallas light måste med innehålla färre kalorier än orginalprodukten vilket inte automatiskt gör den nyttigare. I vissa lightprodukter har man dragit ner på fettmängden men samtidigt ökat mängden socker och i andra, som till exempel lightläsk, har man tillsatt artificiellt socker. Se upp med sötningsmedel eftersom de kan sänka blodsockernivån och på så sätt öka sötsuget istället för att ta bort det.

Många gör felet att tro att bara för att det är light så kan man äta mer men så är alltså inte fallet. Välj istället en originalprodukt med i vissa fall mer fett men utan artificiella smakämnen och socker och ät en och njut! 
 
Naturgodis är perfekt för bantare

Falskt
Tyvärr, det är inte så att allt som är naturligt är smalt! Många av de sötsaker du hittar i disken med naturgodis innehåller stora mängder både fett och socker.

Till naturgodis hör oftast nötter och är de orostade, osaltade och naturliga är de bra och nyttiga för hår, hud och naglar. Så välj alltid så naturligt som möjligt för din kropp även fast det inte alltid påverkar vikten.

Avokado och bananer är två kaloribomber

Falskt
Båda innehåller visserligen fett men de ät definitivt inga fiender! Avokadon är kaloririk, men fettet i den är nyttigt fett. Och en god klick avokadoröra då och då ger dig inga viktproblem. Banan innehåller inte fler kalorier än keso och är dessutom full med viktiga vitaminer och mineraler.

Frukt och grönsaker kan summa kardemumma alltid ätas med gott samvete. I den mat vi äter finns det mycket dolda kalorier men frukten ger oss bara vitaminer, mineraler, antioxidanter som stärker upp immunförsvaret och vatten som rensar ut gifter. De fetter som avokado och banan innehåller är fetter som vår kropp vill ha, som den kan tillgodogöra sig och som den lätt smälter och sedan rensar ut.

Vegetarianer går ner i vikt

Sant
Jodå, vegetarianer är ofta smalare än personer som äter mycket kött. Men det hänger förmodligen ihop med att de är uppmärksamma på vad de stoppar i sig. Om du väljer den gröna linjen men fortsätter att äta onyttigheter med mycket fett och socker mellan målen kommer du att öka i vikt.

Animaliska produkter som kött och fetter som smör tar längre tid för kroppen att bearbeta än vegetabiliska som quorn och olivolja. Kroppen har också lättare att ta upp näringen i grönsaker än i animaliska råvaror och mättnadskänslan kan därför infinna sig tidigare, kroppen känner att den fått tillräckligt med mat tidigare helt enkelt.  

Småätande är förbjudet

Falskt
Forskning visar att fem – sex små måltider mat om dagen ger en jämn blodsockerkurva och underlättar fettförbränningen. Ett stabilt blodsocker minskar sötsuget och underlättar därmed minskat småätande. Låt de små målen vara frukt, grönsaker och fiberrika produkter.
 
Öl ger ölmage

Falskt
En brittisk/tjeckisk studie med 2000 deltagare på mellan 25 – 64 år har överraskande avslöjat att det inte finns ett tydligt sammanhang mellan magomfång och antalet intagna öl.

Kostfiber kan man aldrig äta för mycket av

Falskt
Det kan bli för mycket av kostfiber också som med allt annat. Det är viktigt att vi får i oss bra med vätska när vi äter kostfiber så att det inte blir förstoppning. Är inte bra att äta för mycket fibrer så att det stör vårt K vitamin produktion i tarmen.

Glass är mindre fettbildande eftersom det går åt kalorier för att värma upp den

Falskt
Detta är en tilltalande tanke, men tyvärr ät den energi (kalorier) som går åt för att värma upp glassen helt försumbar i den relation till den energi glassen innehåller.
 
Jag har inte rört mig idag, alltså behöver jag inte så mycket mat

Njaaa…...
Man behöver äta varje dag, oavsett om man rör sig eller inte. Rör man på sig behöver man äta mera, det är riktigt. Hur mycket mat man behöver avgörs av ålder, kön, vikt, längd och kroppens tillstånd och aktivitet. Om man sitter t.ex. och pluggar en hel dag, betyder det alltså inte att man ska äta mindre. Det är däremot viktigt att vi då ser till att vi får i har balans på ”in och uttag på ät och träningskontot”

Din kropp vill röra på sig varje dag och den vill äta varje dag. Har du inte tid till rörelse ska du i alla fall fylla på kroppen med nyttig kost som sätter igång förbränning, flöde och ger dig näring så att du kan vara frisk, pigg och glad hela dagen.

Man måste skynda sig att förbränna maten, annars går man upp i vikt

Falskt
Eftersom kroppen själv sköter förbränningen. Tänk på att hjärtat slår, lungorna producerar utandningsluft, blodtrycket hålls relativt konstant, kroppstemperaturen är kring 37 grader, njurarna producerar urin och hjärnan producerar tankar. Allt detta, och lite till, är förbränning, och det sköter kroppen allra bäst själv.
 
Kött ligger i magen 36 timmar och sedan ruttnar det

Falskt
Kött börjar brytas ner redan i munnen genom tuggning, däremot fortsätter nedbrytningen i magsäcken med hjälp av enzymer. När detta är gjort transporteras köttet nu i sin nedbrutna form runt i blodbanan till de celler som behöver dem. Efter 36 timmar har det som inte använts i stället kommit ut den naturliga vägen.
 
Snabbmat är onyttigt

Falskt & sant
Varför skulle något vara onyttigt bara för att man tillagar det snabbt? För det är vad snabbmat betyder. Det betyder inte att man ska äta det snabbt. Fast food är okey om du äter det slow.

Dagens snabbmat förknippas oftast med hamburgare, pizzaslice, pastarätter med mycket grädde och grillad toast. Sådan mat är onyttig och den bör undvikas om man vill äta och leva hälsosamt. Snabbmat betyder inte man ska äta den snabbt visserligen men mat som har tillagats snabbt saknar oftast den näring och kärlek vi behöver i vår mat. Var kritisk i ditt val av snabbmat.

Man kan äta hur mycket frukt som helst

Falskt
Varför skulle man äta hur mycket frukt som helst? Livsmedel blir inte nyttigare för att man äter mycket av dem. Om man äter ”hur mycket frukt som helst”, orkar man inte äta annan mat, och det i sin tur, leder till att man får en rad brister i kroppen.
 
Mjölk är bara för barn, det är onyttigt för vuxna

Falskt
Både barn och vuxna behöver mjölk, men barn behöver större mängd mjölk i förhållande till sin kroppsvikt. Eftersom så väl vuxna som barn behöver vara rädda om sitt skelett, krävs det att man fyller på med tillräcklig mängd kalk för att inte äventyra tillväxt under barndomen, och benskörhet i vuxen ålder. Men mjölk innehåller inte bara kalk, den innehåller 14 av de 18 näringsämnen vi behöver varje dag.

Inom den vegetariska världen sägs det att mjölk urkalkar skelettet och att det är bättre att äta mörkgröna bladgrönsaker för att få i sig kalcium. Vi kanske inte behöver välja mellan dessa påståenden utan säga att mjölk är bra och gröna bladgrönsaker är också bra. Skelettet behöver kalcium för att växa och hålla sig starkt det är fastställt. Mörkgröna bladgrönsaker som broccoli till exempel är lättare att tas upp av kroppen men då måste du äta det varje dag och här tror jag att den teorin faller för att människor vill inte behöva äta mörkgröna bladgrönsaker varje dag.

De vill hellre ta ett glas mjölk och det är väl okej då mjölk innehåller andra nyttigheter.  Men jämför du just kalciumupptaget så vinner de mörkgröna bladgrönsakerna över mjölken.

Det bästa sättet att gå ner i vikt är att hålla sig till en sträng diet

Falskt
Att följa en noggrant fastlagd, kaloriberäknad diet är ett sätt att gå ner i vikt, men inte det bästa. En snabb viktminskning återföljs av en sänkt ämnesomsättning (den process genom vilken din kropp bearbetar det du äter och dricker). Det betyder att din kropp blir sämre på att förbränna kalorier och därför är det troligt att du går upp i vikt igen så fort du börjar äta normalt. Försök i stället att förändra din kost och kombinera dina nya kostvanor med regelbunden motion.

Fysisk aktivitet sätter fart på ämnesomsättningen och gör musklerna spänstigare. Sätt upp som mål att röra på dig 30 minuter minst 5 gånger i veckan.

Det bästa sättet att gå ned i vikt och hålla vikten är att tänka input och output. Hur mycket har du ätit idag och hur mycket har du rört på dig i dag? Det är superenkelt när man tänker så. Energin du tillför bör du även göra av med OCH det ska vara bra energi i form av frukt, grönsaker, fibrer, kolhydrater, proteiner och vatten. Sedan rör du på dig lite varje dag och gör träningen till en del av din vardag.
 
Om man äter fettfattig kost blir man inte fet

Falskt
Fettfattig betyder inte alltid kalorifattig. Många ”magra” halvfabrikat innehåller nästan lika många kalorier som standard produkten. Fettfattig mat kan visserligen hjälpa dig att nå eller bibehålla rätt vikt, men det är den totala mängden kalorier du äter som räknas. En smörgås med mager ost, ett salladsblad täckt med lättmajonnäs och en portion lättglass till efterrätt kan ge massor av fett och kalorier.

Stärkelserik mat gör dig fet

Falskt
Uppfattningen att livsmedel som potatis, ris och bröd leder till övervikt är svår att påverka hos människor som har vuxit upp med sådana råd. Sanningen är emellertid att stärkelsehaltiga, kolhydratrika födoämnen i måttliga mängder verkar mättande och ger långtidsenergi. De innehåller också viktiga vitaminer och mineraler (Bl.a. B-vitaminer, kalcium och järn) och är en viktig ingrediens i en kost. Ett gram kolhydrater innehåller 4 kalorier – att jämföra med ett gram fett som innehåller 9 kalorier.

Du bör däremot se upp med stärkelse och fettrika livsmedel som kakor, kex och pajer eftersom de innehåller mycket kalorier.

Man ska aldrig blanda protein och kolhydrater i samma måltid

Falskt
Denna viktminskningsmetod, som kallas kombinationsdieten eller Haydieten, har haft viss framgång, men det beror sannolikt bara på att den ger ett strikt bantningsprogram med ett totalt kaloriintag som ligger under genomsnittet. Principen att hålla isär protein och kolhydrater går i själva verket emot alla regler för sund kost. De spårämnen som finns i olika livsmedelsgrupper kan hjälpa till med matsmältningen och de B-vitaminer som ingår i kolhydrater kan hjälpa kroppen att tillgodogöra sig proteinernas aminosyror.

Du behöver lite av varje av det som bjuds på i matväg, så länge det är nyttigt! Tycker du att det är för mäktigt med kolhydrater och proteiner i samma måltid dela upp det under dagen men du behöver bägge för att få i dig tillräckligt med näring för kroppen. Du behöver kolhydrater  till exempel innan du tränar för att kunna bränna fett och proteiner efter träningen för att kroppen ska kunna återhämta sig. Det här påverkar hår, hud, muskler, naglar, tänder ja hela paketet.  
 
Alkohol är bra för hälsan

Falskt
De flesta experter är ense om att den ur hälsosynpunkt störta tillåtna mängden alkohol är motsvarande två små glas vin per dag för kvinnor och 0,75 liter öl för män. Man bör komma ihåg att alkohol innehåller många kalorier. T ex innehåller en halv liter öl 200 kalorier och ett glas sött vin 120 kalorier. 
 
Det finns undersökningar som visar att en mindre mängd alkohol kan förebygga alteroskleros (förtjockade och hårda artärer) och kranskärlssjukdom, men dessa positiva effekter gäller bara män över 35 år och kvinnor efter menopausen. Om man regelbundet överskrider dessa gränser riskerar man leverskador och inflammationer i magsäck och matstrupe. Ett högt alkoholintag har också kopplats till cancer i lever, mun, matstrupe och bröst.
 
Ett glas rödvin om dagen är bra

Sant
Speciellt äldre som äter blodförtunnande medicin kan slippa ta den om de tar ett glas rödvin istället.

I rött vin finns det flavonoider som innehåller antioxidanter och som kroppen vill ha och mår bra utav. Flavonoiderna finns i alla röda bär och sitter i skalet.
 
Fett ska till varje pris undvikas

Falskt
Det är rätt att fet innehåller mängder av kalorier, med det är också en viktig ingrediens i en sund och välavvägd kost och det är en bra källa till vitaminerna A, D och E. Näringsexperterna rekommenderar dock att maximalt 35 % av kalorierna i kosten kommer från fett (elva % av mättat fett som finns i smör och kött).

Jag äter hälsosamt men går ändå inte ner i vikt

Sant
Om du verkligen äter lite kan det finnas andra förklaringar till att du inte går ner i vikt: vissa mediciner t ex antidepressiva preparat, steroider och klimakteriebehandling med hormon i högdos kan göra det svårare att gå ner i vikt. Det kan också vara värt att låta din läkare testa hur din köldkörtel fungerar (en underpresterande köldkörtel gör ämnesomsättningen långsammare, vilket medför att det blir svårare att förbränna kalorier).

Problemet för de flesta människor är att de underskattar hur mycket de äter. De tänker inte på småätandet, t ex medan de lagar mat, alkoholen som de dricker på en fest, eller den handfull småkakor som de knaprar i sig medan de pratar i telefon. Allt detta ger en förvånansvärt stor mängd kalorier. Det enda sätt att veta exakt hur mycket man äter och dricker är att anteckna precis allt som passeras in mellan läpparna. Glöm inte att motion, sömn och stress är aspekter som kan påverka.


Tofu och avokadosallad


♥ Tofu
♥ Gurka
♥ Tomat
♥ Isbergssallad eller annan blandsallad
♥ Majs
♥ Rödlök
♥ Rädisor
♥ Avokado

Dressing: olivolja, äppelcidervinäger, en skvätt soja, basilika och oregano

Nyttig proteinrik, glutenfri vaniljostkaka

Den här ostkakan är ett perfekt mellanmål tillsammans med lite bär, helst hallon eller jordgubbar. En härlig efterrätt eller "nyttigt" fika är det också! Tack vare den höga proteinhalten mättar den bra men ger relativt få kalorier. Ostkakan får en god smak om du byter ut vaniljen mot en ½ g saffran.

6 port

3 ägg
3 msk potatismjöl
1-1½ krm vaniljpulver
30 g hackad sötmandel
500 g keso
3 dl sojadryck

Värm ugnen till 175º C. Vispa äggen och tillsätt potatismjöl och vaniljpulver. Vispa tills smeten är klumpfri. Rör ner mandel, keso och sojadryck. Häll smeten i en ugnsform och grädda i mitten av ugnen 60-90 minuter. Gräddningstiden varierar beroende på ostkakans tjocklek.

Socker

Högst 10%
av vårat dagliga näringsintag ska enligt nya råd från WHO bestå utav socker. Detta innebär ca. 50 gram socker, vilket motsvarar ca 16 sockerbitar. En tallrik fruktyoghurt innehåller ca.10 socker- bitar. Lägg till söta frukostflingor och vi har överskridit den rekommenderade dagsransonen direkt. Två burkar Coca-Cola både överskrider och ger en överdos av socker.

Felaktiga kostråd
När jag började min utbildning till kostrådgivare talade man om att det var fettet som var den största boven till övervikt. Många kunniga inom området propagerade för den fettsnåla kosten. Nu har trenden vänt. Fler och fler studier pekar på att det är den höga sockerkonsumtionen som ligger bakom övervikt och diabetes typ 2 (åldersdiabetes). Inget land har väl så mycket fettfria livsmedel som USA men det finns väl heller inget land som har så många överviktiga människor.

Fit with fat
Jag märker ofta när jag ger kostråd till någon som vill gå ner i vikt att man har ett motstånd mot fett. När jag vill att man ska byta fikabrödet på kafferasten mot frukt och en näve mandlar får jag ofta en skeptisk blick och motfrågan – Men är inte mandlar VÄLDIGT fett? Det stämmer absolut. Men fett är livsviktigt för hälsan. Om man inte har ett tillräckligt intag av livsnödvändiga fettsyror kommer det att vara svårt att gå ner i vikt. Det gäller att inte fastna i ”LIGHT-träsket”.

Risker med fettsnålt
Risken med att minska sitt fettintag är att vi äter för mycket av något annat livsmedel istället. Ett för lågt fettintag stimulerar omvandlingen av kolhydrater och protein till fett. Fett ger bra mättnad och brist på livsnödvändiga fettsyror ger ökad aptit. Detta kan yttra sig i att man känner ett ständigt sug efter socker.

Dolt socker
Sockret finns där man minst anar det. En burk bostongurka innehåller ca. 27 sockerbitar, en flaska ketchup 52 sockerbitar och en förpackning blodpudding 16 sockerbitar. Exempel på andra produkter som innehåller socker är senap, Kalles kaviar, juice och många brödsorter. Produkter som marknadsförs för sitt låga fettinnehåll brukar vanligtvis innehålla höga doser socker istället.

Åtgärder
Som nummer ett tycker jag att man ska bli en kräsen konsument. Läs på innehållsförteckningen och välj bort sådant som innehåller allt för mycket socker. Jag lovar, du kommer sucka mer än en gång över att nästan ALLT innehåller socker. Men misströsta inte. Tänk så här. Den ingrediensen som visas först i en innehållsförteckning är alltid den som det är mest av. Alltså, står socker som ingrediens nummer ett eller två, så vet du att den produkten inte är något vidare. Om socker kommer bland de sista ingredienserna så vet du att den inte innehåller så mycket socker.

Halvfabrikat
Däremot så råder jag dig att ta en ordentlig koll på pulversoppor och pulversåser. Dessa brukar innehålla både härdat vegetabiliskt fett, som jag prata om tidigare, och en hög dos socker. Många frukostflingor kan också vara rena sockerbomberna.

Det optimala mellanmålet
Så kosttipset den här veckan blir det optimala mellanmålet som får ersätta det söta fikabrödet eller de fettsnåla Light-kexen. En eller två frukter och en näve mandlar eller valnötter är ett utmärkt mellanmål som håller blodsockret på en bra nivå och sötsuget borta.

BOB Apelsinsaft 2 dl 60 kcal 4 sockerbitar
Coca Cola 50 cl 210 kcal 11 sockerbitar
Yoggi Yalla Jordgubb/lime 3,5 dl 245 kcal 8 sockerbitar
Fruktsoppa Hellefors 2,5 dl 225 kcal 12 sockerbitar
Red Bull 2,5 dl 8 sockerbitar


Är det bättre att äta före eller efter träning?

Detta är mycket individuellt. För de flesta räcker det dock att man ätit precis som vanligt 2-3 timmar innan träning. Pröva också att testa ett äpple, eller en handfull nötter en halvtimme eller så innan träning. Vissa får en energikick av kolhydrater andra av fett/protein. Det är som sagt mycket individuellt vad som fungerar för just dig. Använd ditt sunda förnuft.

Om du en kort tid innan träningen ätit så mycket så att du mår illa och får kramp i musklerna under träningspasset är det läge att justera vanorna. Och nästan ännu värre är det att ha så lite näring i magen när man drar igång att träna att blodsockret sjunker och man känner sig svagare, lite yr, och orkar mindre. Att träna med för lite näring i kroppen ökar för övrigt skaderisken markant.

Ska man äta under träning?

Återigen, alla är olika. En del får mer energi av att äta något lättare under tiden de tränar, medans andra blir sega av att äta under tiden de tränar. Om du däremot utför någon form av uthållighetsträning som pågår en lång period behöver du sannolikt fylla på kroppen med kolhydrater. Under Vasaloppet äter många till exempel blåbärssoppa (snabba kolhydrater) för att fylla på energidepåerna. Det finns dock de som hävdar att det går precis lika bra med fett eller protein även under uthållighetsträning.

Den näring du behöver före, under och efter träning för att du ska orka så mycket som möjligt och återhämta dig maximalt beror på många faktorer.

Det är beroende på hur just din kropp fungerar, vad du ätit till frukost, vad du tränar, hur vältränad du är och så vidare. Prova dig fram helt enkelt. Vad det gäller forskningen inom näringstajming så är resultatet minst sagt motsägelsefulla. Många hävdar till exempel att det är viktigt att äta mycket protein så fort som möjligt efter träning, andra hävdar att man behöver protein i kombination med kolhydrater direkt efter träning för att nå bästa resultat.

Och så finns det de som kommit fram till att näringstajming inte har någon större betydelse utan det är intaget av kalorier under dygnet som helhet som spelar roll.

Summa summarum är att du behöver testa dig fram och känna efter vad som fungerar optimalt för dig.


Livet i ekorrehjulet

För er som har tiden så är detta en väl värdig timma att lägga sin tid att lyssna igenom!

http://the-new-american-dream.com/free-library/escape-the-rat-race-randy-gage/

Mental träning: Små steg från minus till plus


Dett är ett ämne jag tycker är väldigt intressant då det har så stor plats i våra liv i alla sammanhang. Ett ämne som är alldelles för lite i fokus då så många mer skulle behöva få hjälp med ett fel tänkande. Jag vet personligen hur lätt det är att de det svåra och negativa i många situationer, men betydelsen av att kunna vända på det kan vara en livsinvestering både för dig själv och andra.

Känns detta bekant?
Du är ständig trött och kraven från barnen, jobbet och din partner äter sakta upp dig. Var blev ni av, ljuva drömmar om ett fullödigt liv? "Ska du nå det du vill så gäller det att ha det rätta mentala inställningen. Tänk jag vill, jag vågar, jag kan istället för det här blir nog svårt.
 
Mental träning: Små steg från minus till plus

Det är lätt att ge upp och tänka att det inte är någon idé med någonting. Orken till förändring finns inte. Men det går att vända sin inställning, även om det kräver en del långsiktigt arbete!
 
Man bestämmer hur saker ska bli med sina inre bilder vi styrs ofta av rädslan för att göra fel i stället för möjligheten att göra rätt.
 
En höjdhoppare som tvekar inför höjden löper troligen större risk att misslyckas än den som inte tvekar.
 
Alla bär på ett minus- och pluspsyke, och det gäller att låta pluspsyket dominera. Och det här gäller förstås inom alla områden i livet.
 
Fråga dig själv vilka dina starka sidor är, vad du kan och vad du är stolt över. Lyft fram dom bilder, ord och känslor som är förknippade med sådana tillfällen, då du känt dig på toppen och väl till mods. Använd dessa som en sorts ”tankstation” för trygghet och självförtroende

Hur lär man sej då att tänka från en positiv synvinkel och hur tar man sig upp från en mörk svacka?. 
Det goda samtalet Om du vill förändra något som du inte trivs med finns det ett bra sätt att lyckas enligt Lars Rydberg som bland annat är bland annat är mental handledare till olika idrottare, och det är att prata med någon, att ha nära samtal med en vän eller partner om det du funderar över. – I samma ögonblick som du öppnar dig för någon annan blir du sårbar, du ger makten till den andra personen, men det är något man måste våga för att inte råka ut för den värsta av känslor: Bitterhet över att du har haft viljan men inte vågat, säger Lars Ryberg.
 
Han återkommer hela tiden till det öppna, goda samtalet och värdet av detsamma, och menar att det hjälper att öka kärleken och minska rädslan. Dessa motsatta energikällor, kärleken och rädslan, styr våra liv, och rädslan hindrar en att förverkliga sina drömmar, att prestera på toppen av sin förmåga.
 
– Den där doktor Phil som är så populär, han ger bra exempel på öppna samtal som leder till positiv förändring, säger Lars Ryberg.
 
Tyck om dig Att ta ett steg utanför sin vanliga vardag kräver lite självförtroende, och att ha gott självförtroende är inte att vara odrägligt självgod. Det handlar om att veta vad du verkligen kan, att vara medveten om sina gåvor och sin kapacitet.
 
– Av någon anledning fokuserar vi ofta på det negativa. Det är mer legitimt att tala om när man misslyckats än att säga ”nu har jag gjort något bra”, säger Lars Ryberg. Jag har funderat mycket på varför, om det kan bero på att negativa upplevelser är starkare känslomässigt. Och så kan det ju ligga en sekundärvinst i att säga att det går dåligt, på så vis kan man få lite uppmärksamhet.
 
Ett litet steg Lars Ryberg har en diger erfarenhet och stor människokännedom. Många känner till böcker som ”Positiv självbild” och ”Lär dig avslappning”, men han är även författare till en rad böcker i ämnen som etik och livsfrågor, filosofi och psykologi. Och så har han arbetat som mental handledare till idrottare sedan början av 70-talet.
 
– Det var en ren slump, det fattades en föreläsare när Svenska Fotbollsförbundet hade en träff här i Halmstad för längesedan, och ja, då fanns jag där och sen har det ena lett till det andra, säger Lars Ryberg ödmjukt.
 
Att i en kort artikel sammanfatta alla de kloka idéer och tankar som Lars Ryberg bjuder på vore omöjligt och oartigt. Vill du fördjupa dig - läs mer, och fram till dess: ta ett litet steg i taget mot högre livskvalitet.

När det inte bara är hungern som styr vårat ätande.

När maten fyller ett hål
Finns det någon bättre vän än chokladkakan? Chokladkakan ställer inga krav, den ställer alltid upp, är aldrig svår att få tag i. Den smakar otroligt gott och den gör en lugn och tillfreds. Ibland behöver man en vän, en vän som tar bort den där ensamheten, oron eller ledsamheten. Övervikt, överätande och hetsätande är ett jättekomplext problem. En tredjedel av Sveriges befolkning är överviktig, och av denna tredjedel lider i sin tur en tredjedel av hetsätning. Det betyder en miljon svenskar.
 
När maten fyller ett hål

För många som hetsäter känns situationen rätt hopplös, och det är kanske inte så konstigt. Att försöka reda ut vad hetsätningen beror på kan många gånger handla om att rota i känslor som man helst vill slippa. Om det bara vore så enkelt som att börja träna, räkna lite kalorier och skärpa till sig hade det inte varit var nionde person. De flesta som hetsäter är faktiskt personer med stora kunskaper om mat och motion, och de är ofta smarta, högpresterande och framgångsrika.
 
Acceptera situationen ”I min familj har vi dåliga gener, så jag kan inte själv hjälpa att jag är tjock” ”Jag är sjukskriven på grund av min rygg och kan inte motionera” ”Jag är sockerberoende”.
 
Vissa människor tycks kunna äta vad som helst utan att gå upp i vikt, andra kan knappt titta på en kaka. Några verkar ha ett ständigt flyt i livet och lyckas med allt, andra är oturskorpar. En del har kroppsbyggnad som fotomodeller andra har skadat sig och hamnat i rullstol. Vissa är nöjda efter en chokladbit, andra efter två hela kakor. Livet är inte rättvist, så är det bara. Ju förr man kan acceptera att man är den man är desto bättre. För att kunna åstadkomma någon förändring alls måste man kunna titta på sig själv och sin situation och säga ”så här är det”. Det handlar om att inse sina förutsättningar och identifiera vad man har att jobba med. Att konstatera utan att värdera.
 
Att acceptera sig själv på det här sättet är ett sätt att tala om för sig själv att man är viktig. Men det här handlar också om att förstå att det bara är jag själv som kan ändra på situationen. Okej, jag är tjock och jag har svårare än min syster att gå ner i vikt. Okej, jag äter en massa när jag är ensam. Okej, jag gömmer undan mitt lager av godis när jag får besök. Så här är det, och det är bara jag som kan ändra på det.
 
Bantning – ett slag i den egna magen Många som hetsäter är också överviktiga, och även om det ligger något mera känslomässigt bakom övervikten är det just kilona som personerna i fråga kämpar emot i första hand. Det är ju de som syns.
 
De allra flesta har provat att banta. Flera gånger. Oftast fungerar bantningen ett tag och man känner sig jätteduktig. Tills något händer ett gräl, för många dagar med lågt blodsocker och så vidare – och man hamnar i frossandet igen. Och vad händer då? Jo, man säger till sig själv ”jag är misslyckad, dum, ful, fet, inkompetent och värdelös. Inte konstigt att jag aldrig lyckas, att ingen vill ha mig ...” Man säger saker till sig själv som man aldrig i livet skulle ha sagt till någon annan. Man gör sig själv illa.
 
Det här handlar ofta om att man tror att man är vad man gör, vad man presterar. ”Misslyckas jag med något är jag en misslyckad person”. Hos många människor med övervikts- eller hetsätningsproblem går det här automatiskt. Att bli medveten om detta är ett stort steg i rätt riktning.
 
Är det så här jag vill ha det – vart tog självkänslan vägen? När man har blivit medveten om sin situation är det dags att fundera över om det är så här man vill ha det. Det är ju faktiskt så, att hur fet jag än är så består jag av mer än min fetma. Även om jag hetsäter ibland gör jag många andra bra saker emellan. Kanske borde jag titta på de delarna. Det gäller att flytta fokus till andra delar av sig själv. Vare sig det handlar om yttre attribut eller personliga egenskaper. Självkänsla är nämligen ingenting som är sant, den är inlärd!
 
Alla människor är svaga någonstans, någon gång, det är mänskligt. Men om jag bara fokuserar på mina svagheter blir det väldigt jobbigt. Tyvärr väntar många på att någon annan ska komma och förändra, eller säga ”du är okej, dina ögon är fina, din kropp duger”. Man väntar och väntar på att någon ska komma och bekräfta. Man blir beroende av andra människor för sitt eget välmående och kan inte själv styra.
 
Massage och chips, vad har de med varandra att göra? Nästa steg på vägen är att tydliggöra när det är man tröst- och hetsäter. Är det när jag är ensam hemma, när jag är på väg till eller från jobbet, i sociala sammanhang, i samband med jobbet och så vidare. Utifrån dessa risksituationer kan man sedan fundera på orsaken samt utarbeta strategier. Väldigt många tenderar till exempel att äta när de är ensamma. Och kanske är de ofta det. Kanske har de ingen att prata med på kvällen, kanske saknar de en partner och någon att krama. Chokladkakan finns där. Och så äter man trots att själva behovet var sällskap och beröring, inte godis.
 
Ett annat exempel är om man har lyckats med ett framträdande på jobbet, fått en affär att gå i lås, lyckats snickra ihop den där hyllan eller tränat flitigt i en hel vecka – ja, då är man värd en belöning. Och för att ge sig den belöningen köper man en chipspåse, tar en kexchoklad på väg hem eller lagar en stor festmåltid. Logiskt? Nej, behovet var ju belöning, inte egentligen hunger eller energibrist.
 
Om man klarar av att observera sig själv på det här sättet försöker förstå sina tankar, identifiera vad man känner och vad man vill, ja då kan man också börja jobba med att utarbeta strategier för att hantera situationerna som leder till hetsätning. Finns det ett annat sätt att klara av ensamheten än att äta?
 
Kanske kan jag få lite beröring genom massage, eller ringa en kompis för att få prata lite. Kanske hjälper det om jag sätter mig i badet och njuter av hur det varma vattnet omsluter min kropp. Kanske kan jag belöna mig själv med en ny frisyr eller med en trevlig avkopplingskväll med vännerna.
 
Det handlar mycket om att hitta sin egen vilja och att kunna använda den: Eftersom det är mitt liv är det jag som väljer. Det är jag själv som tar ställning, jag gör mina val och är medveten om priset jag får betala. Om man kan tänka så så tar man själv kontroll över sin situation och säger därmed till sig själv att man är viktig, att vad man själv säger och tycker har relevans. Man tar hand om sig själv. Och kanske, kanske minskar då också hålet man har att fylla.

Gemensamma faktorer för hetsätningsbenägna:
 
  • Omvärldsberoende. Man jämför sig hela tiden med andra.
  • Ovanligt stort kontrollbehov över sig själv och sitt liv. För många blir hetsätningen enda gången de tillåter sig att tappa kontrollen.
  • Finns till för andra. Andras behov är viktigare än ens egna.
  • Manipulativ mot sig själv och sin omgivning. ”Jag äter inte godis, bara när jag är ensam.”
  • Konflikträdd. Hellre än att ta en konflikt låter man sig köras över.
  • Högpresterande. Man är det man gör, får sitt värde genom att göra, genom att vara duktig.
  • Låg självkänsla. Känner inte sig själv riktigt, värderar inte sig själv särskilt högt.
  • Har tidigare varit utsatt för kränkningar. Har ej fått rätt till egna känslor, behov och egen vilja.
     
    Det är viktigt att titta på dessa kriterier utan att döma eller värdera detta är inte bra eller dåligt, det är en utgångspunkt. Om man känner igen sig på flera punkter kanske det finns saker man kan göra för att få må bättre.
     

  • ME!


    Ät och träna så här för att gå ner i vikt!

    När man vill gå ned i vikt handlar det om att ligga i negativ energibalans, dvs. förbruka mer energi än vad man får i sig. Det kan uppnås genom att ägna sig åt energikrävande processer som träning och genom att minska på energiintaget via kosten. De gäller också att skilja på viktnedgång kopplad till bättre prestation inom en idrott och viktnedgång kopplad till bättre hälsa och en finare figur.

     

    Punkter att tänka på vid kosthållning för viktminskning:

    1. Eliminera intaget av tomma kalorier. Tomma kalorier ger mycket energi men lite näring och är chips, godis, läsk, glass, bakelser m.m.
    2. Minska fettintaget till ca 20 % av den intagna energin under ett dygn. Att inta ännu mindre fett kan leda till negativa konsekvenser som t.ex. att man inte får i sig tillräckligt av essentiella fettsyror, att den träningsinducerade ökningen av det "goda" kolesterolet HDL uteblir eller att man som kvinna drabbas av amenorré (utebliven mens). Amenorré leder till minskad produktion av det kvinnliga könshormonet östrogen, vilket i sin tur är viktigt för skelettuppbyggnaden. Därmed kan ett långvarigt lågt fettintag för kvinnor bidra till osteoperos (benkörhet). En idrottande person med benskörhet har lättare för att drabbas av exempelvis stressfrakturer.
    3. Öka proteinintaget för att minimera förlusten av muskelmassa. Proteiner ger även en bra mättnadskänsla. Vid viktnedgång och vid perioder av hårdare träning, exempelvis träningsläger, rekommenderas ett proteinintag på minst 2 g/kg kroppsvikt och dygn. För säkerställa ett tillräckligt proteinintag under viktnedgången kan det underlätta att äta proteintillskott.
    4. Minska kolhydratintaget och inta kolhydrater i form av fiberrika produkter, frukt och grönsaker samt snabba kolhydrater i samband med återhämtningsmålen.
    5. Ät näringstät mat! När man får i sig mindre energi än vanligt, får man också i sig en mindre mängd vitaminer och mineraler. Man riskerar dock inte brist om man äter näringstätt. Men i vissa fall kan vitamin- och mineraltillskott behövas.
    6. Energiintaget under viktminskning bör vara ca 500 kcal mindre än ditt energibehov per dag. Det innebär att viktnedgången blir ofarlig och att man tappar ca 1/2 kg i veckan. Om man drar ner på kalorimängden ännu mer kommer en större muskelnedbrytning ske och träningsresultaten uteblir.

    Punkter att tänka på vid träning för viktminskning:

    1. Lägg in en större mängd aerob träning. Aerob träning innebär att man tränar med en intensitetsnivå där muskelenergin omsätts via fett och kolhydrater med tillgång till syre. Då förbränner man mest fett. Exempel på sådan träning är typiska uthållighetsidrotter som t.ex. långdistanslöpning, cykling och skidåkning m.m. Vid powerwalkning och promenader ligger man också i det aeroba intervallet, men ur fettförbränningssynpunkt är det inte lika effektivt som då man jobbar med en högre intensitet - t.ex. löpning precis under laktattröskeln.
    2. Träna ej maxstyrka under viktnedgångsfasen. Eftersom muskelreparation och muskeluppbyggnad är begränsad under viktnedgången, bör man undvika maxstyrketräning eller tung styrketräning eftersom sådan träning bryter ner musklerna. Ett bra rättesnöre är att träna med lägst 10 repetitioner.

    Fettförbränning

    Vet du hur fettförbränningen egentligen går till? De flesta har ingen aning. Vissa har en vag föreställning, men det är få som kan detaljerna.
    Fett lagras i fettceller, bl a i en fettreserv mellan huden och musklerna som kallas underhudsfett. Fett finns alltså runt hela kroppen, men kan även lagras omkring organ. Det är fettet kring organen som orsakar "ölmage" medan underhudsfettet ger upphov till "bilringar".
    Fettförbränning sker i många av kroppens celler, men det är musklerna och några organ som tar hand om merparten.d Fett lagras alltså på en plats (i fettcellerna) och förbränns på en annan (i musklerna och organen).
    Frisättningen av fett är följaktligen ett mycket viktigt, men ändå bara ett av många steg i denna komplicerade process.
    Fettet frisätts i form av fria fettsyror. Dessa transporteras med blodet till bl a musklerna, där det tas upp passivt, eller helt automatiskt. Hur mycket som förbränns beror alltså på hur mycket fria fettsyror som finns i blodet.
    Om kroppen vill bränna ordentligt med fett, frisätter den därför mycket fett som fria fettsyror. Ju mer av dessa det finns, desto mer kan vi ta upp till muskeln och bränna.
    Teorier gör gällande att det finns ett aktivt upptag av fett från blodet till muskeln, men oavsett vad som är korrekt, spelar mängden fria fettsyror i blodet en viktig roll för potentialen att bränna fett.

    Maxa mitokondrierna!

    Fettet, i form av fria fettsyror, tas alltså upp i muskeln. Fettet är dock inte redo för förbränning än! Först måste det in i muskelns mitokondrier, som är cellens kraftverk. Där kan det förbrännas och ge energi som du kan använda för träning. Fettförbränning är således en långsam och ganska komplicerad process, som kan påverkas på flera sätt.
    Det första som måste ske är frisättning av fria fettsyror.
    Detta styrs till stor del av din energiförbrukning och vad du äter. Även vid total vila finns det en liten mängd fria fettsyror i blodet, men om du exempelvis börjar träna, mångdubblas den mängden, och potentialen för att bränna fett blir mycket större.
    De fria fettsyrorna måste också transporteras på ett effektivt sätt med blodet, dvs blodet måste vara lättflytande. Det påverkas mycket av vad du äter och dricker.
    Steg tre i processen, upptaget av fria fettsyror till muskelcellen, är relativt okomplicerat, men transporten in i mitokondrien är mer avancerad.
    Det kräver att mitokondrierna vill ta upp fettet, och för fettförbränning krävs det också att de vill bryta ner fettet och bränna det. Dessa processer hör till dem som hastighetsbegränsar fettförbränningen, och de kan troligen påverkas med rätt kostillskott.
    Transporten av fett in till mitokondrien är beroende av karnitin, men att äta vanligt karnitin kommer inte att ge någon effekt eftersom du bara utsöndrar det med urinen. Troligen har dock acetyl-l-karnitin (ALC) förmågan att krypa in i mitokondriens membran och öka införseln av fettsyror.
    Ett kosttillskott som troligen kan öka mitokondriens vilja att dessutom bränna fettet är pyruvat, vilket är ett ämne som i studier visat sig påskynda viktminskning.

    Linda Ekwall

    Punktförbränning är omöjligt!

    Har du sett TV-reklamen för olika hemträningsmaskiner och viktminskningshjälpmedel? Det kan vara magträningsapparater, som påstås ge smalare midja, eller någon konstig kräm som ska användas tillsammans med någon ännu konstigare kräm! Dessa reklaminslag är fulla av felaktigheter och vilseledande uppgifter, och är därför exempel på dålig reklam. En av de mest uppenbara felaktigheterna är att magträning påstås bränna bort fettet från midjan, genom sk punktförbränning. Detta är en omöjlighet, och påstår man att det fungerar visar man väldigt dåliga kunskaper inom träningsfysiologi! När du bränner fett tas det nämligen från alla fettceller som du bär på. Visst kan hormonella mekanismer göra att vissa kroppsfettdepåer är mer villiga att släppa ifrån sig fett än andra, men fettförbränningen tar alltid fett från hela kroppen samtidigt. Det enda som kan förbrännas lokalt är kolhydraterna, glykogenet, som finns lagrat i muskeln. Det finns studier som visar detta, och de tidigaste är flera årtionden gamla. En av de smartaste undersökningarna gick ut på att man mätte underhudsfettet i vänster respektive höger underarm på tennisspelare. Det är uppenbart att den arm som hanterar racket kommer att få mest träning. Om punktförbränning vore möjlig, skulle underhudsfettet på den högra underarmen vara mindre än på den vänstra. Tennisspelarna hade dock exakt lika mycket fett på båda underarmarna. Det är därför dags att ta död på myten om punktförbränning, en gång för alla!

    Leverns roll för fettförbränning

    Levern är ditt mest energikrävande organ, bortsett från musklerna.
    Därför är den också viktig för fettförbränning och viktkontroll.
    I vila är levern den vävnad som förbränner mest fett och det vore synd att inte utnyttja dess kapacitet. Den faktor som påverkar leverns förbränningsförmåga mest är alkohol. Om du har alkohol i blodet väljer nämligen levern att använda detta som bränsle, istället för fett. Även om alkoholen i sig inte omvandlas till fett i någon större utsträckning, stänger den av fettför- bränningen så länge den finns i blodet.
    Du bör alltså inte dricka för mycket alkohol om du vill hålla fettförbränningen igång. Ett till två glas vin ett par dagar i veckan är lagom dos, eftersom vinet, särskilt rödvin, har mycket potenta skyddande egenskaper. Det skyddar mot både hjärtsjukdomar och cancer, och är därför synd att helt utesluta.
    En annan viktig aspekt när det gäller levern och dess fettförbränning, är att den kan "elda för kråkorna"., d v s bränna fett utan annat resultat än att värme produceras. Även andra ämnen kan användas i denna förbränning, men det är ofta fett som förbrukas. Processen kallas termogenes, och eftersom bara värme bildas är den viktig för dig som vill hålla dig i form.
    Det finns kosttillskottsom är avsedda att höja värmeproduktionen i levern, men även en stor mängd fria fettsyror i blodet kommer att göra det.

    Övriga organ

    Hjärnan kan, under normala omständigheter, inte använda fett som bränsle. Det enda bränsle som den accepterar är glukos, vilket är detsamma som blodsocker. Energiförbrukningen i detta organ är faktiskt så stor att det förbrukar ca 120-130 gram kolhydrater per dag.
    Om du inte äter tillräckligt med kolhydrater kommer kroppen bli tvungen att hitta ett alternativt bränsle, och det kommer emellertid från fettet. Det görs nämligen om till ketonkroppar, som hjärnan accepterar, även om det inte är ett lika bra bränsle som glukos.
    Ketoner bildas alltså vid ett lågt kolhydratintag - om du t ex svälter. Även andra organ, som njurarna, kan använda fett som bränsle. I jämförelse med energiförbrukningen hos levern, hjärnan och musklerna, är förbrukningen hos andra organ försumbar.

    Musklernas roll för fettförbränning

    Musklerna har fantastiska resurser att effektivt bränna fett. Det är där fettförbränningen sker när du tränar. Regelbunden motion aktiverar musklerna och ger mycket effektiv fettförbränning.
    Musklernas fettförbrännande egenskaper påverkas av hur du tränar och äter. En konditionstränad muskel kan dessutom utnyttja fett som bränsle, till skillnad från en otränad.
    Även styrketräning är bra för fettförbränning. Den ökar nämligen muskelmassan, som är en så kallad aktiv kroppsmassa som konstant kräver energi. Större muskelvolym ger ökad energiförbrukning, och fettförbränning, under hela dygnet. Samtidigt ökar styrketräningen din basala energiförbrukning, vilket gör att det blir lättare att hålla formen.

    Konditionens betydelse för fettförbränning

    Ju bättre kondition du har, desto högre fettförbränning har du också. Detta faktum gäller också i vila, vilket betyder att en god kondition är ett mycket bra vapen mot övervikt.
    Två, till synes likvärdiga, individer kan ha stor skillnad i förmågan att bränna fett, beroende på hur bra kondition de har. Det beror delvis på ett enzym, vilken har till uppgift att suga upp fettet från blodet in i dina celler.
    Det heter LPL, som står för lipoprotein lipas, och det finns både i fettcellerna och i musklerna. En vältränad person har mycket mer LPL i musklerna än i fettväven, vilket gör att det går mer fett till förbränning än lagring. Oerhört bra läge för dig som vill hålla kroppsfettet nere. Dessutom innebär en bra kondition att musklerna har bra syretillförsel. Eftersom syre är nödvändigt för fettförbränning kommer denna goda syresättning att öka användandet av fett som bränsle. Ju sämre syresättning av musklerna under träning, desto mer måste du förlita dig på muskelglykogenet som bränsle, och desto sämre fettförbränning får du. En vältränad person har också fler mitokondrier, som ytterligare höjer förbränningen.

     


    Använd andningen optimalt

    Styrketräning kan ge stora blodtrycksstigningar och därför är det viktigt att vara uppmärksam på andningen. Det kan faktiskt gå så illa att du delvis blockerar blodgenomströmningen i kroppen om du tar ett djupt andetag och håller andan samtidigt som du pressar och lyfter vikten.

    De stora halspulsådrorna på halsens framsida ska transportera blod och syre till hjärnan. Håller du andan samtidigt som du lyfter tungt spänner du nackmusklerna, vilket hämmar blodgenomströmningen i halspulsådrorna. Då får hjärnan inte tillräckligt med blod och syre, du riskerar att bli yr, det svartnar kanske för ögonen och i värsta fall kan du till och med svimma.

    Det uppstår också ett kraftigt extra tryck i bröstkorgen när du håller andan för att lyfta en vikt. Detta tryck kan hämma den venösa blodströmningen tillbaka till hjärtat så att blodtrycket stiger markant.

    Om du lyfter maximalt, dvs en så tung vikt du överhuvudtaget orkar lyfta bara ett fåtal gånger (t ex 1-3), är det viktigt att bröstpartiet är stabilt och att ryggen får rätt stöd. För att uppnå detta stöd tar du ett djupt andetag ända ner i mellangärdet innan du lyfter. Luften i mellangärdet bildar då en slags "korsett" som hjälper till att ge stöd åt ryggen. Du får bara hålla andan ett kort ögonblick tills du är klar att lyfta den tunga vikten. Blås ut luft medan du lyfter.

    Om du arbetar med flera upprepningar (t ex 4-10) och mindre viktbelastning ska du andas in när du sänker vikten och andas ut när du lyfter. Därigenom motverkar du det enorma tryck som uppstår i bröstkorgen när du lyfter vikten.

    Arbetar du med många upprepningar (t ex 20-30) och mycket lätta vikter ska du bara koncentrera dig på att andas lugnt och stilla och aldrig hålla andan.


    Lite allmäna goda råd vid träning!

    • Ät kontinuerligt, dvs. 3 huvudmål samt ett flertal mellanmål. Ät hellre många små måltider än några stora. Detta är bra för muskeltillväxten men även något som har vist sig vara bättre för att hålla nivån på insulin på en mer balanserad nivå, vilket undviker onödig fettmabildning. Att ha blodsockernivån på en jämn nivå gör även så att fettförbränningen ökar, då högt blodsocker ger hög insulinnivå som gör så att energi som inte binds som glykogen ombildas till fett. Motsatsen gäller om blodsockernivån är låg, dvs. ger låg insulinnivå som medför att energi tas mer från fettdepåerna. Detta förutsatt att glykogenförråden inte är för stora, då energi annars tas därifrån först, sen tas fett och proteiner som bränsle. Därför förespråkar man inom styrketräningskretsar att hålla insulinnivån så jämn som möjligt. Men som sagt glöm inte att det är det balansen mellan det totala energiintaget genom maten samt hur mycket kroppen förbrukar som är nyckeln till framgång vad gäller vår vikt och fetma. Försök att inkludera proteiner, fett och kolhydrater i de flesta målen, särskilt huvudmålen.

    • Ät helst 2 - 3 timmar innan du tränar, ät gärna även något lätt timmen innan, frukt eller annan föda som ger relativt snabb energi och som inte är för arbetsam för kroppen att smälta.

    • Ät långsamma kolhydrater till de flesta måltider, undvik de snabba kolhydraterna alla andra måltider utom direkt efter du har tränat. Se GI-värde.

    • Ät något som tillför kroppen kolhydrater inom en timme efter träning. Något som innehåller mer snabba kolhydrater kan nu intas med fördel för att snabbt fylla glykogenförrådet så att de muskler som brututs ner under träning snabbt kan börja byggas upp igen. Energidryck, juice, bananer kan vara bra. Ät gärna något proteinrikt ihop med det också.

    • Ät ditt huvudmål inom 2 timmar efter ett styrketräningspass är avslutat. Se till att äta en väl sammansatt måltid med bra balans mellan proteiner, fett och kolhydrater. Viktigt att få i sig bra med proteiner nu så att musklerna kan börja byggas upp igen.

    • Ät minst 2 gram protein per kilo kroppsvikt: 
      Väger du exempelvis 80 kilo så bör du äta 2 * 80 = 160 gram protein, eller 640 kcal protein per dag. Ju mer muskelmassa du har desto mer protein behöver du.

    • Bra proteinkällor är bl.a fisk och skaldjur, magert kött, ägg och mjölkprodukter. Det är inga problem att träna styrketräning om du är vegetarian. Det finns fullgott med protein i baljväxter som bönor ärtor och linser, sojabönor är optimala på alla sätt och vis. Även nötter och frön samt spannmål innehåller bra med protein, särskilt vetegroddar.

    • Ät mer nyttigt fett. Dvs. undvik för mycket mättat fett, ät enkelomättade fetter samt fleromättade fetter där främst Omega-3 anses viktig. Fisk och skaldjur och magert kött är därför några viktiga källor till bra fettkällor och även bra proteinkällor.

    • Välj den mat som innehåller mycket näring. Personer som styrketränar på en högre nivå har ofta en stor inblick i kost och näring samt tar även ofta vitamintillskott för att få sig mer vitaminer och mineraler av olika slag. Dessutom tar många som tränar styrketräning mer seriöst tillskott för att stimulera till ytterliggare bättre muskeluppbyggnad, exempelvis proteinpulver och kreatin. Och fettförbrännande tillskott som CLA och Pyruvat m.f.

    • Drick tillräckligt med vätska både när du tränar (om du tränar mer än 30 minuter) men även mellan måltiderna. Rätt mängd av vatten är viktig för optimal muskeluppbyggnad och för en bra ämnesomsättning, dessutom så är vatten bra för att naturligt rena kroppen från gifter mm. Drick därför hellre aningen för mycket vatten än för lite, viktigt!

     


    Grillad kyckling al limone

    Ingredienser

    4 port

    4 kycklingfiléer
    2 msk Arla smör-&rapsolja
    2 små citroner
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    2 msk färsk oregano

    Sås:
    2 dl gräddfil
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 msk finhackad gul lök
    2 msk hackad gräslök
    1 krm salt
    1 krm peppar

    Gör så här

    Blanda ingredienserna till såsen. Låt stå i kylskåp ca 30 min. Banka ut kycklingen med knytnäven till en tunn schnitzel. Pensla kycklingen med hälften av smör-&rapsoljan. Riv 1 tsk citronskal. Dela sedan citronerna och pensla snittytan med resten av smör-&rapsoljan. Grilla kycklingen ca 3 min på varje sida. Grilla samtidigt citronerna med snittytan ner. Lägg upp på fat och krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Strö över citronskal och pressa över lite citronsaft. Servera med såsen och en sallad.

    Enkel och god kycklingrätt

    4 kycklingfile'er skärs i bitar och blandas med potatismjöl. skiva champinjoner,  3 lökar i tunna skivor och hacka 3 vitlöksklyftor.
    Bryn kycklingen på medelvärme och blanda i löken. Bryn det tills det fått lagom med färg.  Blanda i matlagnings grädde eller mjölk och tlilsätt sedan ca 2-3 msk soya.  Koka ihop.
    Servera med ris och grönsallad.

    Klart!

    RSS 2.0