Min kropp -mitt tempel

"Äta bör man, annars dör man." Ett välkänt ordspråk. Nåja... dör gör man till slut ändå, men man kan faktiskt påverka tidpunkten genom att välja vad och hur man äter. Med dåliga matvanor skaffar man sjukdomar och påskyndar döden. Med sunda matvanor motverkas sjukdomar och förlängs livet.
    Det finns många olika kostråd, som ofta följer trender. Men det finns erfarenheter och nuförtiden också mycket forskning som visat på samband mellan olika livsmedel och hälsa. Med avancerade analysmetoder kan det mesta av livsmedlens kemiska sammansättning och näringsinnehåll redovisas. Huvudsakligen gäller att man ska äta varierat, dvs mat med många olika slags ingredienser och mycket fibrer. Dock tycks kost med mycket vegetariska beståndsdelar vara särskilt nyttig.
    Inte bara innehållet av maten är betydelsefull. Mängden är bokstavligen viktig! I "välfärdssamhällen" finns mat i överflöd, och det erbjuds alla möjliga godsaker. Detta har medfört att folk äter för mycket, vilket har blivit ett allt större problem. Fetma har blivit en epidemi, och därmed ökar också många sjukdomar. Tänk på att stora matvolymer töjer ut magen, och för att känna mättnad kräver den mer påfyllning. Det är alltså bra att vänja sig vid små portioner! Och om det kurrar i magen för ofta kan man försöka att ignorera det, det går över snart. Möjligen kan man dricka något varmt för att dämpa känslan. Kanske det inte ens är hunger utan annan oro...

Strukturera ätandet
Tidpunkten på din måltid beror på dagens aktiviteter. Schemat ska anpassas tex efter arbetsskift, som ju kan vara mitt i natten. Då är det viktigt att äta stadigt tidigt på kvällen och bara lättsmälta måltider under natten, gärna drycker. Ämnesomsättningen är ju i viloläge då.
    En frukost varar ca en halvtimme, lunch och diné ca en timme, mellanmål en kvart. Det bör gå minst ett par timmar mellan måltiderna, även till mellanmålen. Mellan lunch och diné bör det gå minst 4 timmar. Det går bra att hoppa över något mellanmål, men man bör äta minst 3 gånger varje dag. Äter man mättande mat klarar man sig utmärkt även 6 timmar. Glöm inte att dricka - helst vatten - både till måltiden och några gånger under dagen. Totalt vätskeintag bör vara minst 2 liter, inklusive det som finns i maten - mer när det är varmt och när man är fysiskt aktiv.

• Frukost och lunch ska innehålla den mesta näringen och energin, viktigt med långsamma kalorier.
Om du äter kött och fisk, så räcker 100 g per dag mer än väl! Vegetarisk huvudrätt bör innehålla proteinrika grönsaker och sädesslag (baljväxter, broccoli, avokado, groddar, rotfrukter, spenat mm). Kvällstid bör man inte äta mycket och stabbig mat, det stör nattvilan. Men varm dryck lugnar.
• Dagligen: dessutom grönt + frukt/bär + naturlig juice - ju mer dess bättre. Måltidsdryck vatten.
• Om möjligt gå ut i friska luften och rör på dig (om du inte gör det i jobbet) en stund före lunch och ta en tupplur 15-30 min efter lunch. Minipauser kan vara effektiva när man kan avslappning.
• "Lördagsgodis" är en bra regel även för vuxna! Inte bara karameller utan också söta+feta efterrätter, bullar, bakelser, läsk, vin+öl mm ska man låta bli att konsumera dagligen. Spara dem till högst en dag i veckan, eller bara till festliga tillfällen.

Må väl!!!


RSS 2.0