Kryddors påverkan
Det sägs att du är vad du äter, varför inte tänka en extra gång vad du kryddar med. Nyttiga kryddor har länge använts som medicin och är sällan ovanliga som ingredienser i olika huskurer. Snåla alltså inte med vitlöken, chilin, löken, persiljan... Släng med lite chili i grytorna!
Här har jag samlat en del nyttiga smaksättningar som man krydda lite extra med.
Gurkmeja
Kardemumma
Kanel
Fänkål
Timjan
Chili
Anis
Basilika
Dragon
Koriander
Rosmarin
Vitlök
Ingefära
Lök
Starka kryddor i maten ökar förbränningen markant jämfört med okryddad mat. Hittills har det huvudsakligen varit chilin som har fått positiv uppmärksamhet, men ny forskning visar att även ingefära, pepparrot (som i wasabi) och senap kan öka ämnesomsättningen. Var uppmärksam på att det krävs mer än en liten nypa kryddor för att uppnå en nämnvärd effekt. Kroppen vänjer sig nämligen vid dess inverkan, så kryddmängden måste ökas med jämna mellanrum för att fortsätta stimulera kroppen. Som en bonus till den ökade ämnesomsättningen bidrar kryddorna även till en ökad mättnadskänsla, vilket gör det lättare att tygla aptiten. (iform.se)
Här har jag samlat en del nyttiga smaksättningar som man krydda lite extra med.
Gurkmeja
- innehåller ämnet curkumin, vilket verkar förebyggande mot tjocktarmscancer
- är antiinflammatorisk och innehåller många antioxidanter
- verkar virushämmande
- positiv inverkan på diabetes, allergier och alzheimer.
Kardemumma
- innehåller mycket antioxidanter och boostar bland annat ditt immunförsvar
- är nyttig för matsmältningen och har en lugnande inverkan
- behöver man en vätskedrivande verkan så kan man krydda med lite kardemumma
- bra för blodtrycket
Kanel
- har en god inverkan på tarmfloran och ser till att blodsockret ligger på en jämn nivå
- dess egenskaper lär ha en positiv inverkan på insulinet
- mindre insulin behövs när blodsockret är stabilt och om insulinet, som är fettbildande, minskar så minskar också risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes typ 2
Fänkål
- förebygger cancer
- hjälper mot dålig matsmältning och mot gasbildning
Timjan
- ägs ha baktriehämmande egenskaper
- används då främst för att försök hejda hosta, men verkar också slemlösande.
- sägs förbättra blodflödet i kroppen.
- har visat sig ha positiva effekter på astma och kikhosta
- kan användas som ett förebyggande skydd vid infektioner eller inflammationer i hals och mun
- hjälper mot dålig matsmältning.
Chili
- garderar magsäcken mot cancer
- innehåller ämnet capsaicin som frigör endorfiner i hjärnan och som bidrar till välmående
- sägs ha en antibakteriell inverkan
- bidrar till att öka kroppens temperatur och energiförbrukning, vilket kan ge viktminskning.
Anis
- befrämjar matsmältningen
- har en lugnande effekt på nervösa besvär och nervöst betingade störningar i mage och tarm.
- används som ingrediens i hostmedel, smakförbättrande medel, mot väderspänning (tillsammans med kummin och fänkål) och för att öka mjölksekretionen.
Basilika
- ett av Orientens äldsta läkemedel
- dess doft och smak kommer av en olja som innehåller ämnen som även förekommer i kryddnejlika och dragon. En del av de aktiva ämnena går förlorade vid torkning, varför den bör användas färsk.
- verkar kramplösande och lugnande
- verkar dämpande på hudirritationer och befrämjar matsmältningen.
- verkar lugnande och kramplösande
- lindrar nervösa besvär
- sänker blodtryck och puls
- är i stora doser allmänt lugnande.
- är kramplösande
- kan användas mot väderspänning och matsmältningsrubbningar.
- urindrivande
- inflammationshämmande
Dragon
- är lätt anticeptisk och verkar
- aptitökande
- matsmältningsbefrämjande
- kramplösande
Koriander
- är antiseptisk och verkar
- väderspänningsfördelande
- kramplösande
- De färska bladen innehåller järn, kalcium, fosfor, A- och C- vitamin
- bör användas så färsk som möjligt, uppvärmning förstör de värdefullaste aktiva ämnena.
Rosmarin
- aptitstegrande
- galldrivande
- kramplösande
- menstruationsökande.
Vitlök
- förebygger förkylning
- anti-inflammatorisk, antibiotisk och maskfördrivande verkan
- är bakteriedödande, kärlvidgande och kramplösande
- är väderfördelande och hämmar bakterie-jäsning i tarmarna
- sänker halten kolesterol och triglycerider i blodet, sänker blodtrycket och blodsockret
- dess hormonverkan kan lindra besvären i klimakteriet.
- innehåller bl a aliin, allicin, kiselsyra, vitamin A, B och C
- innehåller små mängder mineraler som: natrium, selen, jod, kalium, järn, kalcium, fosfor, zink, krom, magnesium och koppar.
Ingefära
- stimulerar receptorer i magsäcken, vilket innebär att aptiten och matsmältningen stimuleras
- ämnet Zingeron i ingefära har antiinflammatoriska egenskaper. Ingefära har därför en positiv effekt på ledgångsreumatism.
- hjärtstärkande
- stimulerar andning och blodcirkulation i hjärnan och kan därigenom även reducera smärta vid huvudvärk
- är effektivt mot illamående och åksjuka.
Lök
- antibiotisk, urindrivande och slemlösande
- sägs kunna minska blodtrycket
- Flavonoiderna i lök skyddar mot hjärt- kärlsjukdomar.
Kommentarer
Trackback