Vad händer när du sover?
När du sover händer det olika saker i din kropp beroende på var i sömnen du är. Det är nämligen så att din sömn består av fem stadier. Sömnens fem stadier utgör tillsammans en sömncykel. Varje sömncykel är ungefär 90—110 minuter lång. Ju längre du sover desto fler sömncykler hinner du med.
Stadium 1 — Insomning En stund efter att du har lagt huvudet på kudden hamnar du i gränslandet mellan vakenhet och sömn. Det tar olika tid för oss att somna, men för de flesta tar det 5—10 minuter.
Stadium 2 — Bassömn I samma stund som du somnar in och inte längre är medveten om det som sker omkring dig, har du nått sömnstadie 2. Du befinner dig nu i den så kallade bassömnen, som utgör den största delen av din nattsömn. Under bassömnen rör du dig mindre. Nästan hälften av vår sömn är bassömn. När vi sover i stadium 2 reagerar fortfarande hjärnan på vad som händer runt omkring oss, till exempel plötsliga ljud eller att någon rör oss lätt. När vi sover i stadium 2 har vi lätt att vakna.
Stadium 3 och 4 — Djupsömn Djupsömnen som du får i stadie 3 och 4 av din sömn är allra viktigast för att du ska känna dig riktigt utvilad och må bra. Det beror på att nästan all fysisk och psykisk återhämtning sker under djupsömnen. Om du sover mindre någon natt kommer nästa natts sömn att ha en längre period av djupsömn för att ta igen det du förlorat.
Cirka en fjärdedel av vår sömn består av djupsömn. Då går vår kropp i ide. Hjärtat slår långsammare, vi andas mycket långsamt och regelbundet, vår kroppstemperatur är låg. Det är under djupsömnen som kroppen laddar upp sina "batterier" och försöker läka vissa av sina skador. Det är också under djupsömnen som kroppen friställer särskilda hormoner som gör att barn växer och som hjälper oss att förbli friska. Har man mycket brist på djupsömn kan man till exempel lätt bli förkyld.
När vi sover i djupsömn är det mycket svårt att bli väckt, och när vi äntligen vaknar kan det ta en lång stund innan vi är pigga. Det är därför man ofta är mycket trött när man vaknar efter en lång tupplur på eftermiddagen. Vissa personer kan även bli förvirrade eller aggressiva om man väcker dem plötsligt från deras djupsömn.
Om man väcker någon som sover djupt och efter en kort stund låter honom somna om igen, kommer han inte ihåg på morgonen att han blev väckt. Det är oftast under djupsömnen som man pratar eller går i sömnen.
Stadium 5 — Drömsömn (REM-sömn) Nu har det gått drygt en timme sedan du somnade och plötsligt börjar dina ögon röra på sig. Det som händer är att din hjärna vaknar till, troligen för att kunna bearbeta dagens intryck och förstärka det du lärt dig under dagen. Du börjar nu drömma. Dina ögon rör sig snabbt bakom dina ögonlock, därav namnet REM-sömn (Rapid Eye Movement). Dina muskler är inte påkopplade, du är förlamad, annars skulle du kunna vandra runt och leva ut dina drömmar. Våra drömmar kan hjälpa oss att bearbeta saker som hänt och få oss att må bättre. Om drömmarna är livliga slår hjärtat hårt, vi andas snabbt och oregelbundet. Vi sover i drömstadiet mellan en femtedel och en fjärdedel av vår totala sömn. Efter en kort tids drömsömn börjar din sömncykel om igen med stadie 2.