Myter om mat!

 

Att hoppa över frukosten hjälper dig att gå ner i vikt

Falskt
Frukosten är ett av dagens viktigaste mål och ger energi och återställer blodsockernivån efter natten, så det är mer troligt att du lägger på dig kilon om du inte äter när du precis har stigit upp, för risken finns att du går och småäter på kakor och annat när du så småningom blir sugen. Dessutom är det så att matsmältningen i sig själv förbränner kalorier. Att börja dagen på tom mage kan även leda till huvudvärk och dåligt humör. Undersökningar ha också visat att barn som går till skolan utan frukost presterar sämre på lektionerna. Därför är en stor nyttig frukost ett måste för dig som vill gå ner i vikt.

Du sätter igång hela kroppens funktioner när du äter, så äter du frukost, vilket brukar förefalla på morgonkvisten, så sätter du igång kroppens förbränning tidigt.

Hoppar du över frukosten för att du inte tycker om att äta tidigt kan du börja dagen med ett glas ljummet citronvatten och en promenad, det får igång din aptit.

Ju mindre jag äter desto fortare går jag ner i vikt

Falskt
Vid ett för litet energiintag går kroppen in på svält för att lagra allt som vi stoppar i oss, det i sin tur gör att vi går upp eller står stilla vikt.

Du blir dessutom trött och nedstämd av för lite mat och det kan resultera i att du äter mat med socker för att bli pigg snabbt och det är inte nyttigt för sin kropp

Du ska äta ett rejält mål om dagen istället för flera mindre, speciellt om du gå ner i vikt

Falskt
Vanligtvis inte, eftersom den mängden behöver vara riktigt stor för att täcka behovet av energi (kalorier) och näringsämnen. Om man äter hela sitt dagsbehov vid ett enda tillfälle per dag, betyder det istället att man går upp i vikt. Våra kroppar behöver en jämn tillförsel av energi för att orka hela dagen. Du ska äta frukost, lunch, middag och däremellan två mellanmål. Enkelt uttryckt tänk på att hålla igång förbränningen och en jämn blodsockernivå.

Kaffe ökar fettförbränningen

Sant
Men inte i så stor mängd att det kan avläsas på badrums vågen. Kaffe innehåller också koffein som kan vara skadligt i stora mängder. En normal kopp kaffe innehåller 50-80 mg koffein. Ett intag av 50-200 mg koffein motverkar trötthet, medan en dos på 200-500 mg kan ge huvudvärk, nervositet och sömnbesvär.

Drick kaffe för att det är gott. Ska du bränna fett, ut och rör på dig och ät bättre. Dden minimala effekten kaffe/kofein ger på förbränningen är det inte värt att hålla koll på i cykler. Koffein gör att du i regel orkar mer och då kan du träna hårdare i vissa fall men för att verkligen förbränna ät bra med proteiner och kolhydrater och sedan kör du ett träningspass.

Dricker du mycket kaffe välj espresso som är snällare mot magen då det innehåller mindre syra och koffein för att bönorna har rostats vid en högre temperatur.
 
Vi bör inte äta efter klockan 18 om vi vill gå ner i vikt eftersom allt vi äter och stoppar i oss lagras som fett i kroppen.

Falskt
Det är inte någon större skillnad på ämnes- omsättningen just då jämfört med på dagen, den sjunker visserligen när natten närmar sig men det är inte så att kroppen stänger av efter klockan sex. Du kan absolut äta senare på kvällen – framförallt om du har motionerat. Det är summan av allt du äter under dagen och allt du förbränner som avgör om du ökar, minskar eller håller vikten. Däremot har det stor betydelse hur du fördelar matintaget över dagen. Om du hoppar över måltider eller äter mycket snålt under dagen är risken stor att du är rejält hungrig/sugen och ”överäter” på kvällen.

Ät jämnt och utspritt och försök att inta den större måltiden på dagen istället för på kvällen då du automatiskt rör på dig mer och din förbränning är högre. Fråga dig själv hur du lever idag, vilka tider gäller för dig? Alla är vi olika och självklart ska du inte strunta i middagen bara för att du brukar äta den klockan åtta. Men försök att inte äta middagsmålet för nära läggdags då det kan störa din sömn när kroppen vill smälta maten

Om man äter sent på kvällen förvandlas maten direkt till fett

Falskt
När på dygnet du äter inverkar inte på vad som händer med kalorierna. Om du äter ditt huvudmål sent på kvällen men inte fått i dig ett överskott av kalorier under dagen finns det inget som gör att det du äter sätter sig runt midjan lättare än om du äter samma mängd mat klockan 18.00. Däremot kan sena måltider ge dig magbesvär och halsbränna, som gör att du inte kan sova.

Man blir tjock av potatis

Falskt
Potatis är ett bra baslivsmedel som ger kroppen både mättnadskänsla, vitaminer och mineraler. Enligt GI –tabellen har potatisen ett lite högre värde än till exempel pasta. Men för att de ska höja blodsockret till alltför höga nivåer krävs det att du äter ett helt berg.

Tänk på att äta potatisen så rent som möjligt, det vill säga utan feta och sockriga såser. Låt alla goda vitaminer vara kvar genom att inte koka för länge, vår fina, svenska potatis är supergod som den är.

Man blir fet av lightprodukter

Falskt
Lightprodukterna i sig gör dig inte tjockare utan det beror snarare på mängden du äter. För att en produkt skall få kallas light måste med innehålla färre kalorier än orginalprodukten vilket inte automatiskt gör den nyttigare. I vissa lightprodukter har man dragit ner på fettmängden men samtidigt ökat mängden socker och i andra, som till exempel lightläsk, har man tillsatt artificiellt socker. Se upp med sötningsmedel eftersom de kan sänka blodsockernivån och på så sätt öka sötsuget istället för att ta bort det.

Många gör felet att tro att bara för att det är light så kan man äta mer men så är alltså inte fallet. Välj istället en originalprodukt med i vissa fall mer fett men utan artificiella smakämnen och socker och ät en och njut! 
 
Naturgodis är perfekt för bantare

Falskt
Tyvärr, det är inte så att allt som är naturligt är smalt! Många av de sötsaker du hittar i disken med naturgodis innehåller stora mängder både fett och socker.

Till naturgodis hör oftast nötter och är de orostade, osaltade och naturliga är de bra och nyttiga för hår, hud och naglar. Så välj alltid så naturligt som möjligt för din kropp även fast det inte alltid påverkar vikten.

Avokado och bananer är två kaloribomber

Falskt
Båda innehåller visserligen fett men de ät definitivt inga fiender! Avokadon är kaloririk, men fettet i den är nyttigt fett. Och en god klick avokadoröra då och då ger dig inga viktproblem. Banan innehåller inte fler kalorier än keso och är dessutom full med viktiga vitaminer och mineraler.

Frukt och grönsaker kan summa kardemumma alltid ätas med gott samvete. I den mat vi äter finns det mycket dolda kalorier men frukten ger oss bara vitaminer, mineraler, antioxidanter som stärker upp immunförsvaret och vatten som rensar ut gifter. De fetter som avokado och banan innehåller är fetter som vår kropp vill ha, som den kan tillgodogöra sig och som den lätt smälter och sedan rensar ut.

Vegetarianer går ner i vikt

Sant
Jodå, vegetarianer är ofta smalare än personer som äter mycket kött. Men det hänger förmodligen ihop med att de är uppmärksamma på vad de stoppar i sig. Om du väljer den gröna linjen men fortsätter att äta onyttigheter med mycket fett och socker mellan målen kommer du att öka i vikt.

Animaliska produkter som kött och fetter som smör tar längre tid för kroppen att bearbeta än vegetabiliska som quorn och olivolja. Kroppen har också lättare att ta upp näringen i grönsaker än i animaliska råvaror och mättnadskänslan kan därför infinna sig tidigare, kroppen känner att den fått tillräckligt med mat tidigare helt enkelt.  

Småätande är förbjudet

Falskt
Forskning visar att fem – sex små måltider mat om dagen ger en jämn blodsockerkurva och underlättar fettförbränningen. Ett stabilt blodsocker minskar sötsuget och underlättar därmed minskat småätande. Låt de små målen vara frukt, grönsaker och fiberrika produkter.
 
Öl ger ölmage

Falskt
En brittisk/tjeckisk studie med 2000 deltagare på mellan 25 – 64 år har överraskande avslöjat att det inte finns ett tydligt sammanhang mellan magomfång och antalet intagna öl.

Kostfiber kan man aldrig äta för mycket av

Falskt
Det kan bli för mycket av kostfiber också som med allt annat. Det är viktigt att vi får i oss bra med vätska när vi äter kostfiber så att det inte blir förstoppning. Är inte bra att äta för mycket fibrer så att det stör vårt K vitamin produktion i tarmen.

Glass är mindre fettbildande eftersom det går åt kalorier för att värma upp den

Falskt
Detta är en tilltalande tanke, men tyvärr ät den energi (kalorier) som går åt för att värma upp glassen helt försumbar i den relation till den energi glassen innehåller.
 
Jag har inte rört mig idag, alltså behöver jag inte så mycket mat

Njaaa…...
Man behöver äta varje dag, oavsett om man rör sig eller inte. Rör man på sig behöver man äta mera, det är riktigt. Hur mycket mat man behöver avgörs av ålder, kön, vikt, längd och kroppens tillstånd och aktivitet. Om man sitter t.ex. och pluggar en hel dag, betyder det alltså inte att man ska äta mindre. Det är däremot viktigt att vi då ser till att vi får i har balans på ”in och uttag på ät och träningskontot”

Din kropp vill röra på sig varje dag och den vill äta varje dag. Har du inte tid till rörelse ska du i alla fall fylla på kroppen med nyttig kost som sätter igång förbränning, flöde och ger dig näring så att du kan vara frisk, pigg och glad hela dagen.

Man måste skynda sig att förbränna maten, annars går man upp i vikt

Falskt
Eftersom kroppen själv sköter förbränningen. Tänk på att hjärtat slår, lungorna producerar utandningsluft, blodtrycket hålls relativt konstant, kroppstemperaturen är kring 37 grader, njurarna producerar urin och hjärnan producerar tankar. Allt detta, och lite till, är förbränning, och det sköter kroppen allra bäst själv.
 
Kött ligger i magen 36 timmar och sedan ruttnar det

Falskt
Kött börjar brytas ner redan i munnen genom tuggning, däremot fortsätter nedbrytningen i magsäcken med hjälp av enzymer. När detta är gjort transporteras köttet nu i sin nedbrutna form runt i blodbanan till de celler som behöver dem. Efter 36 timmar har det som inte använts i stället kommit ut den naturliga vägen.
 
Snabbmat är onyttigt

Falskt & sant
Varför skulle något vara onyttigt bara för att man tillagar det snabbt? För det är vad snabbmat betyder. Det betyder inte att man ska äta det snabbt. Fast food är okey om du äter det slow.

Dagens snabbmat förknippas oftast med hamburgare, pizzaslice, pastarätter med mycket grädde och grillad toast. Sådan mat är onyttig och den bör undvikas om man vill äta och leva hälsosamt. Snabbmat betyder inte man ska äta den snabbt visserligen men mat som har tillagats snabbt saknar oftast den näring och kärlek vi behöver i vår mat. Var kritisk i ditt val av snabbmat.

Man kan äta hur mycket frukt som helst

Falskt
Varför skulle man äta hur mycket frukt som helst? Livsmedel blir inte nyttigare för att man äter mycket av dem. Om man äter ”hur mycket frukt som helst”, orkar man inte äta annan mat, och det i sin tur, leder till att man får en rad brister i kroppen.
 
Mjölk är bara för barn, det är onyttigt för vuxna

Falskt
Både barn och vuxna behöver mjölk, men barn behöver större mängd mjölk i förhållande till sin kroppsvikt. Eftersom så väl vuxna som barn behöver vara rädda om sitt skelett, krävs det att man fyller på med tillräcklig mängd kalk för att inte äventyra tillväxt under barndomen, och benskörhet i vuxen ålder. Men mjölk innehåller inte bara kalk, den innehåller 14 av de 18 näringsämnen vi behöver varje dag.

Inom den vegetariska världen sägs det att mjölk urkalkar skelettet och att det är bättre att äta mörkgröna bladgrönsaker för att få i sig kalcium. Vi kanske inte behöver välja mellan dessa påståenden utan säga att mjölk är bra och gröna bladgrönsaker är också bra. Skelettet behöver kalcium för att växa och hålla sig starkt det är fastställt. Mörkgröna bladgrönsaker som broccoli till exempel är lättare att tas upp av kroppen men då måste du äta det varje dag och här tror jag att den teorin faller för att människor vill inte behöva äta mörkgröna bladgrönsaker varje dag.

De vill hellre ta ett glas mjölk och det är väl okej då mjölk innehåller andra nyttigheter.  Men jämför du just kalciumupptaget så vinner de mörkgröna bladgrönsakerna över mjölken.

Det bästa sättet att gå ner i vikt är att hålla sig till en sträng diet

Falskt
Att följa en noggrant fastlagd, kaloriberäknad diet är ett sätt att gå ner i vikt, men inte det bästa. En snabb viktminskning återföljs av en sänkt ämnesomsättning (den process genom vilken din kropp bearbetar det du äter och dricker). Det betyder att din kropp blir sämre på att förbränna kalorier och därför är det troligt att du går upp i vikt igen så fort du börjar äta normalt. Försök i stället att förändra din kost och kombinera dina nya kostvanor med regelbunden motion.

Fysisk aktivitet sätter fart på ämnesomsättningen och gör musklerna spänstigare. Sätt upp som mål att röra på dig 30 minuter minst 5 gånger i veckan.

Det bästa sättet att gå ned i vikt och hålla vikten är att tänka input och output. Hur mycket har du ätit idag och hur mycket har du rört på dig i dag? Det är superenkelt när man tänker så. Energin du tillför bör du även göra av med OCH det ska vara bra energi i form av frukt, grönsaker, fibrer, kolhydrater, proteiner och vatten. Sedan rör du på dig lite varje dag och gör träningen till en del av din vardag.
 
Om man äter fettfattig kost blir man inte fet

Falskt
Fettfattig betyder inte alltid kalorifattig. Många ”magra” halvfabrikat innehåller nästan lika många kalorier som standard produkten. Fettfattig mat kan visserligen hjälpa dig att nå eller bibehålla rätt vikt, men det är den totala mängden kalorier du äter som räknas. En smörgås med mager ost, ett salladsblad täckt med lättmajonnäs och en portion lättglass till efterrätt kan ge massor av fett och kalorier.

Stärkelserik mat gör dig fet

Falskt
Uppfattningen att livsmedel som potatis, ris och bröd leder till övervikt är svår att påverka hos människor som har vuxit upp med sådana råd. Sanningen är emellertid att stärkelsehaltiga, kolhydratrika födoämnen i måttliga mängder verkar mättande och ger långtidsenergi. De innehåller också viktiga vitaminer och mineraler (Bl.a. B-vitaminer, kalcium och järn) och är en viktig ingrediens i en kost. Ett gram kolhydrater innehåller 4 kalorier – att jämföra med ett gram fett som innehåller 9 kalorier.

Du bör däremot se upp med stärkelse och fettrika livsmedel som kakor, kex och pajer eftersom de innehåller mycket kalorier.

Man ska aldrig blanda protein och kolhydrater i samma måltid

Falskt
Denna viktminskningsmetod, som kallas kombinationsdieten eller Haydieten, har haft viss framgång, men det beror sannolikt bara på att den ger ett strikt bantningsprogram med ett totalt kaloriintag som ligger under genomsnittet. Principen att hålla isär protein och kolhydrater går i själva verket emot alla regler för sund kost. De spårämnen som finns i olika livsmedelsgrupper kan hjälpa till med matsmältningen och de B-vitaminer som ingår i kolhydrater kan hjälpa kroppen att tillgodogöra sig proteinernas aminosyror.

Du behöver lite av varje av det som bjuds på i matväg, så länge det är nyttigt! Tycker du att det är för mäktigt med kolhydrater och proteiner i samma måltid dela upp det under dagen men du behöver bägge för att få i dig tillräckligt med näring för kroppen. Du behöver kolhydrater  till exempel innan du tränar för att kunna bränna fett och proteiner efter träningen för att kroppen ska kunna återhämta sig. Det här påverkar hår, hud, muskler, naglar, tänder ja hela paketet.  
 
Alkohol är bra för hälsan

Falskt
De flesta experter är ense om att den ur hälsosynpunkt störta tillåtna mängden alkohol är motsvarande två små glas vin per dag för kvinnor och 0,75 liter öl för män. Man bör komma ihåg att alkohol innehåller många kalorier. T ex innehåller en halv liter öl 200 kalorier och ett glas sött vin 120 kalorier. 
 
Det finns undersökningar som visar att en mindre mängd alkohol kan förebygga alteroskleros (förtjockade och hårda artärer) och kranskärlssjukdom, men dessa positiva effekter gäller bara män över 35 år och kvinnor efter menopausen. Om man regelbundet överskrider dessa gränser riskerar man leverskador och inflammationer i magsäck och matstrupe. Ett högt alkoholintag har också kopplats till cancer i lever, mun, matstrupe och bröst.
 
Ett glas rödvin om dagen är bra

Sant
Speciellt äldre som äter blodförtunnande medicin kan slippa ta den om de tar ett glas rödvin istället.

I rött vin finns det flavonoider som innehåller antioxidanter och som kroppen vill ha och mår bra utav. Flavonoiderna finns i alla röda bär och sitter i skalet.
 
Fett ska till varje pris undvikas

Falskt
Det är rätt att fet innehåller mängder av kalorier, med det är också en viktig ingrediens i en sund och välavvägd kost och det är en bra källa till vitaminerna A, D och E. Näringsexperterna rekommenderar dock att maximalt 35 % av kalorierna i kosten kommer från fett (elva % av mättat fett som finns i smör och kött).

Jag äter hälsosamt men går ändå inte ner i vikt

Sant
Om du verkligen äter lite kan det finnas andra förklaringar till att du inte går ner i vikt: vissa mediciner t ex antidepressiva preparat, steroider och klimakteriebehandling med hormon i högdos kan göra det svårare att gå ner i vikt. Det kan också vara värt att låta din läkare testa hur din köldkörtel fungerar (en underpresterande köldkörtel gör ämnesomsättningen långsammare, vilket medför att det blir svårare att förbränna kalorier).

Problemet för de flesta människor är att de underskattar hur mycket de äter. De tänker inte på småätandet, t ex medan de lagar mat, alkoholen som de dricker på en fest, eller den handfull småkakor som de knaprar i sig medan de pratar i telefon. Allt detta ger en förvånansvärt stor mängd kalorier. Det enda sätt att veta exakt hur mycket man äter och dricker är att anteckna precis allt som passeras in mellan läpparna. Glöm inte att motion, sömn och stress är aspekter som kan påverka.


Kommentarer
Postat av: Anonym

hrm.



Man blir fet av lightprodukter



Falskt



---



kanske inte fet. Men hur nyttigt är det att stoppa i sig gifter månne?

2010-11-19 @ 21:02:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0