Mineraler och deras betydelser
Kalcium
Ca
Behövs för nervsystemets, muskulaturens och blodets levringsförmåga. Ger tillsammans med fosfor och magnesium hårdhet och styrka åt skelett och tänder. Bristsymtom kan vara skört skelett, sköra naglar, muskelkramp m m.
Bästa källorna till naturligt kalcium är oskalade sesamfrön, hårdost, persilja, sötmandlar, torkade fikon, tofu, mjölk, bondbönor m m.
Fosfor
P
Hjälper till att bygga upp benstommen. Behövs för nervsystemet, syra-basbalansen och energiomsättningen. Brist på fosfor är sällsynt men kan uppstå främst vid saltsyrebrist eller vid stora överskott av kalcium. Symtomen kan vara trötthet, krypningar, kramper m m.
Fosfor finns främst i torrjäst, vetegroddar, sojamjöl, ost, cashewnötter, råg- och grahamsmjöl. Överskott av fosfor i kroppen är vanligt vid dagligt intag av bl a läskedrycker.
Magnesium
Mg
Behövs för nervsystemet, muskulaturen och skelettet samt för at ta hand om kolhydrater i kroppen. Är nyckelsubstans i många enzymsystem. Magnesium är nödvändigt för att B-, C-, och E-vitamin ska kunna tillgodogöras av kroppen på bästa sätt. Symtom på brist kan vara hyperaktivitet, stress, panikattacker, sömnsvårigheter, krampryckningar eller muskelsammandragningar.
De bästa källorna för magnesium är vetekli, sötmandlar, sojabönor och cashewnötter.
Kalium
K
Behövs för syra-basbalansen samt för att hjärtat, muskler och njurar ska fungera på ett bra sätt. Tillsammans med natrium reglerar kalium vätskebalansen i kroppen. Brist på kalium kan visa sig genom trötthet, svaghet, muskelsammandragningar, muskelsvaghet m m.
Kalium finns bland annat naturligt i dulse, kelp, sojamjöl, melass, vetekli, råkost, torkad frukt och mandlar.
Natrium och Natriumklorid
Na
Spelar en central roll för vatten- och syrabalansen i kroppen samt vid överföring av nervimpulser. Generellt intar svenskar för mycket natrium. Brister kännetecknas av insjunkna ögon, muskelsvaghet med ryckningar och kramper, muntorrhet, svindel m m.
Bästa källorna till natrium är sojasås, bacon, kelp, gröna oliver, spirulina m m.
Järn
Fe
Transporterar syre från lungorna genom blodbanorna till kroppens alla celler. Förekommer främst i blodet där det ingår i färgämnet hemboglobin. Det finns många järnberoende enzymer i kroppens enzymatiska antioxidativa försvar. Tidiga bristsymtom kan vara sug efter salt, höga halter av fetter i blod och lever, nedsatt immunförsvar, trötthet, blek hy, sköra naglar m m. Överskott av järn ökar åldringstakten och risken för kroniska sjukdomar.
Bästa järnkällorna är torrjäst, pumpakärnor, vetekli, kakao, kokt lever och kokt njure.
Zink
Zn
Zink deltar i livsviktiga processer i kroppen, som tillväxt och könsutveckling. Det är även viktigt för huden och hårets välbefinnande och behövs för normal sårläkning. Zink behövs också för ett starkt immunförsvar och kroppens antioxidativa försvar. De vanligaste tecknen på zinkbrist är nedsatt aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad sårläkningsförmåga, ögonbesvär och försämrad hörsel.
Zink finns naturligt i bland annat ostron, torrjäst, krabba, nötstek, hårdost och nötlever.
Koppar
Cu
Koppar deltar i olika livsprocesser, bildning av enzymer, förbränning och i kroppens försvar mot fria radikaler. Den påverkar också omsättningen av järn och syre. Koppar ingår i bindvävsbindningen och krävs för att järn ska byggas in i de röda blodkropparna. Brist på koppar kan leda till anemi, skelettskador, håravfall m m.
Många får i sig koppar via dricksvattnet genom kopparledningarna. Andra källor är lever, skaldjur, bryggerijäst, oliver, nötter m m.
Mangan
Mn
Behövs för omsättningen av fett och kolhydrater i kroppen. Krävs för bildning av enzymer som är nödvändiga för kroppens försvar mot fria radikaler. Brist på mangan kan visa sig genom nedsatt hjärnfunktion, svaghet i kroppens ledband och nedsatt funktion i innerörat.
Bästa källorna för mangan är müsli, fullkornsbröd, nötter, lingon, oskalat sesamfrö och baljväxter.
Jod
I
Har betydelse för att reglera kroppens kolhydrat- och energiomsättning genom att ingå i sköldkörtelhormoner. Symtom på jodbrist, och även på nedsatt sköldkörtelfunktion kan vara: viktökning, sänkt motståndskraft mot infektioner, dålig cirkulation, kalla händer och fötter. Jodbrist kan göra att vuxna utvecklar struma.
De rikaste källorna för jod är alger, fisk och skaldjur.
Krom
Cr
Optimerar insulinets effekt och förbättrar transporten av blodsocker in i cellerna. Tecken på krombrist kan vara sötsug, blodsockerstörningar, ökning av blodfetter och ögonproblem.
Krom finns naturligt i äggula, melass, bryggerijäst, nötkött, hårdost, lever, fruktjuice och fullkornsbröd.
Selen
Se
Krävs vid bildande av enzym som är nödvändigt för kroppens försvar, som skyddar cellerna mot fria radikaler. Ger speciellt skydd mot tungmetaller. Antioxidant. Selenbrist ökar risken för kroniska sjukdomar samt tungmetallförgiftning.
Selen finns naturligt i smör, njure, paranötter, fullkornsvetebröd, grislever och mjölk.
Molybden
Mo
Ingår som viktig beståndsdel i många enzymsystem och är viktigt för leverns avgiftningsfunktion. Bristsymtom är humörsvängningar och depression, hypoglykemi, kemikalieöverkänslighet m m.
Molybdenhalten i grödor är beroende av förekomsten i jorden. Bra källor för molybden är bovete, bönor, vetegroddar, lever, sojabönor, linser, ärtor m m.
Källor
Wilhelmsson, Peter (2007) Näringsmedicinska Uppslagsboken, Örtagårdens bokförlag, Falun
Regler för marknadsföring av hälsoprodukter (2006) Hälsokosrådets Förlag, Stockholm