Orac

Visste du detta om ORAC?

ORAC används sedan flera år i USA, men är ännu relativt okänd i Sverige. ORAC är ett sätt att mäta livsmedels antioxidanteffekt.

ORAC visar effekten

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) är ett mått på antioxidanters förmåga att oskadliggöra peroxylradikalen, som är en mycket vanlig fri radikal.

Högt ORAC - bra antioxidant

Ett högt ORAC-värde visar att ett livsmedel är effektivt mot peroxylradikalen. Livsmedel med höga ORAC-värden innehåller alltså mycket antioxidanter.

ORAC för några färska livsmedel:

Livsmedel µmolTE/100g
Gojibär* 25 300
Blåbär 6 552
Hallon 4 882
Morot 666
Tomat 367
Isbergssallad 438
Gurka 214
*Värdet är uppmätt före 2004, vilket ger ett lägre ORAC, pga analysmetoderna har förbättrats sedan mätningen gjordes

Hur mycket antioxidanter behöver vi?

I Sverige finns ännu inget RDI (rekommenderat dagligt intag) för hur mycket antioxidanter vi behöver men amerikanska forskare anser att det dagliga intaget bör vara omkring 3000-5000 ORAC-enheter.*

Av tabellen ovan framgår att 5000 ORAC-enheter kan vara både lätt och svårt att nå upp till. En tallrik blåbär eller hallon ger hela dagsbehovet. Om du istället väljer en smörgås med några salladsblad, skivad gurka och tomat, får du bara en bråkdel av det rekommenderade ORAC-värdet.

*Se artikeln ”Can Foods Forestall Aging?” på USDA:s hemsida:
www.ars.usda.gov/is/AR/archive/feb99/aging0299.htm 

ORAC säger inte allt

ORAC säger inte allt.
ORAC-värdet visar endast att ett livsmedel innehåller antioxidanter.
Det berättar inte vilka antioxidanter livsmedlet innehåller.
Alla sorters antioxidanter kan inte heller mätas med hjälp av ORAC.
Antioxidanter som motverkar andra fria radikaler än peroxylradikalen mäts med andra metoder. Därför kan du inte enbart förlita dig på höga ORAC-värden.

Olika sorters antioxidanter har olika effekter. Därför är det viktigt att du äter varierat, så att du får i dig många olika antioxidanter, exempelvis C- och E-vitamin, karotener och flavonoider.

Varje växtart innehåller sina speciella antioxidanter och genom att äta många olika sorters frukter, bär och grönsaker får du ett bredare antioxidantskydd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0