Candida/IBS

- Att reagera med orolig mage och illamående efter salt mat, kryddad mat eller särskilt fet mat är bland andra symptom på magkatarr.

- Att reagera med orolig mage och illamående efter kolhydratrik mat(socker) är bland andra symptom på Candida

- Stora måltider och mycket kalorier(vilket det är i sötsaker) kan trigga både Candida och  magkatarr.


Teorier finns om att Candidan kan orsaka magkatarr då immunförsvarets reaktion på Candidan bryter ner magslemmhinan och ger skador på den.


Om du inte vet vilket- eliminera båda problemen genom att läka tarmen och döda svampen
Ät inte fet mat, proteinrik mat, salt eller starkt kryddad mat undvik mjölkprodukter och större kolhydratmängder. Fokus på livsmedel som är snälla mot tarmen såsom ris och vattenlösliga fibrer(havre,psyllium).

Snälla fettkällor(ej i större mängder 1-2msk/dag till matlagning): Olivolja, valnötter, pumpakärnor och Kokosolja(finns även som tillskott: Kaprylsyra) är bra vid Candida

Kryddor bra vid Candida: Timjan

Frukt bra vid Candida: Papaya(finns även som tillskott)

Tillskott:
Probiotika för att bygga upp tarmfloran och konkurrera ut svampen

Använd matsmältningsenzymer som ger matspjälkningen hjälp så att magsyraproduktionen kan normaliseras, och som bryter ner proteiner vilka även kan göda Candidan. Magsyran dödar även bakterier såsom Candida. Magkatarr beror ofta på för lite magsyra(man kan tro det motsatta) vilket även Candida kan göra.

Gurkmeja för läkning och mot Candida

Aloe vera för läkning och mot Candida

Selen för immunförsvaret

B-vitaminkomplex, som hjälper matsmältningen

Aminosyror som reparerar tarmen särskilt L-Glutamin


Test
Testa att dricka 1 tsk Bikarbonat utblandat i 1 dl vatten före frukost. Om du rapar har du tillräckligt med saltsyra, om inget händer har du saltsyrabrist. Om du har saltsyrabrist kan du även använda följande tillskott mot Candidan, även som frukt:

Grapefrukt

Granatäpple


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0